7/4/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Στέφαν Φούλε



Τα θέματα που έθεσε από την αρχή της Προεδρίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και που αφορούν την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και την αναγνώριση της σημασίας των ΜΟΕ φαίνεται ότι έχουν πλέον οδηγηθεί σε μια συγκεκριμένη πορεία και περιμένουμε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα, είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Στέφαν Φούλε έγινε σε πολύ παραγωγικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Τα δύο κύρια θέματα συζήτησης ήταν, πρώτον, η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, και συγκεκριμένα ο ρόλος του κ. Βαν Νούφελ, εκπροσώπου της Επιτροπής, και ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος, πώς θα κωδικοποιηθεί, πώς θα αποκτήσει πρακτική σημασία στην καθημερινή διαπραγμάτευση, ειδικά, όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα των προτάσεων που κατατίθενται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εγινε μια διεξοδική συζήτηση, κατατέθηκαν πολλές σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί ο κ. Βαν Νούφελ και η Νομική Υπηρεσία της ΕΕ. Ο,τι ειπώθηκε εδώ, σε πολύ παραγωγικό και εποικοδομητικό κλίμα, επαναλαμβάνω, θα το μεταφέρει τώρα ο κ. Φούλε στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου.

Το δεύτερο, επίσης σημαντικό ζήτημα, ήταν αυτό που αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και εδώ έγινε μια διεξοδική συζήτηση, διαφάνηκε ό,τι διαφαινόταν μέχρι τώρα, πως δηλαδή η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως την αξία και τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικά το θέμα της Αμμοχώστου.

Είναι μια σημαντική νέα διάσταση στο θέμα της αλλαγής του κλίματος και της δημιουργίας δυναμικής σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, διότι έχουμε πλέον και την ΕΕ να αναγνωρίζει πλήρως αυτή τη σημασία, όπως και οι ΗΠΑ (αναγνωρίζουν), και μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες υπάρχει και η αποδοχή εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για δύο σημαντικά νέα δεδομένα - από την αρχή της Προεδρίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έθεσε ως σημαντικές επιδιώξεις: ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και αναγνώριση της σημασίας των ΜΟΕ – τα οποία φαίνεται ότι έχουν πλέον οδηγηθεί σε μια συγκεκριμένη πορεία και περιμένουμε το επόμενο διάστημα συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα».

----------------------