29/4/14

Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας στο Άτυπο Συμβούλιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ





Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας στο Άτυπο Συμβούλιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών της ΕΕ


Σειρά θεμάτων που αφορούν στον τομέα της διασφάλισης της υγείας των πολιτών και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας απασχόλησαν τους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO Υγείας), που πραγματοποιήθηκε στις 28 – 29 Απριλίου, στην Αθήνα. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας κ. Φίλιππος Πατσαλής.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης στην ατζέντα των Υπουργών αποτέλεσε το θέμα της μετανάστευσης και των επιπτώσεων της στη δημόσια υγεία, όπως και της επιβάρυνσης που αυτή επιφέρει στα εθνικά συστήματα υγείας των επηρεαζόμενων κρατών μελών. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας επιτήρησης και ελέγχου του επιπέδου υγείας των μεταναστών, ειδικά δε σε ό,τι αφορά στα λοιμώδη νοσήματα, και μελέτησαν τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης των μεταναστών στα εθνικά συστήματα υγείας. Επί του θέματος, ο κ. Πατσαλής στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των κρατών μελών για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας των μεταναστών και κάλεσε τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς να παρέχουν σχετική τεχνική και άλλη υποστήριξη προς τις χώρες που είναι πλέον εκτεθειμένες στο πρόβλημα της μετανάστευσης, όπως είναι η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το επίκαιρο θέμα της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής υγείας και της εφαρμογής της «κινητής» υγείας (mobile health – mhealth) ως σημαντικά εργαλεία αντιμετώπισης των προκλήσεων της γήρανσης του πληθυσμού και της συνεχούς αυξανόμενης δημοσιονομικής πίεσης στα συστήματα υγείας.  Επιβάλλεται, δήλωσε ο κ. Πατσαλής, να δοθούν κίνητρα στα κράτη μέλη ώστε να χρησιμοποιούν τις νέες τάσεις της τεχνολογίας και τις προσεγγίσεις για τα οικοσυστήματα κινητής υγείας, εξασφαλίζοντας έτσι πιο αποτελεσματική και βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη. 

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου, τους Υπουργούς απασχόλησε η συζήτηση του φλέγοντος θέματος της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων αυτής στα εθνικά συστήματα υγείας. Η ανταλλαγή απόψεων περιστράφηκε στους ενδεικτικούς τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος, με βασικό μέλημα την εύκολη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτική φροντίδα υγείας.  Ειδική αναφορά έγινε στην πρόσφατη υιοθέτηση της Οδηγίας για την εφαρμογή των Δικαιωμάτων των Ασθενών στη Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη, η οποία και αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μια πιο αποδοτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς όφελος των πολιτών.

Πρόσθετα και στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Πατσαλής είχε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο υπεύθυνο για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Tonio Borg, με τον οποίο συζητήθηκαν τρόποι υποστήριξης των προωθούμενων από το Υπουργείο Υγείας μεταρρυθμίσεων του τομέα της υγείας, με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση, από την Κύπρο, των διαρθρωτικών ταμείων.

Ο κ. Υπουργός είχε, επίσης, συνάντηση με τη Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) – Περιφέρειας Ευρώπης κα Zsuzsanna Jakab, με την οποία συζητήθηκε η αναβάθμιση και η περαιτέρω διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΠΟΥ. Συναντήσεις είχε, επίσης, με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομόλογους Υπουργούς.