7/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη βράβευση του Δημοτικού Σχολείου Αψιού


Βραβεύουμε σήμερα το Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αψιού, νικητή του διαγωνισμού για τον καλύτερο λαχανόκηπο. Συγχαίρουμε θερμά τα παιδιά, τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, γιατί εργάστηκαν με μεράκι και όρεξη για να ετοιμάσουν τον δικό τους ξεχωριστό λαχανόκηπο, αλλά και τις άλλες πράσινες γωνιές στην αυλή του σχολείου
, με αρωματικά φυτά, δέντρα, φρούτα και λαχανικά. Απέδειξαν ότι ακόμη και τα πιο μικρά σχολεία μπορούν να διακριθούν και να πετύχουν, όταν υπάρχει όραμα, όρεξη για δράση και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων είναι μια πρακτική ευρέως διαδομένη σε πολλές χώρες και έχει θετικό αντίκτυπο στη σωματική αλλά και την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να λαμβάνουν και να υλοποιούν αποφάσεις, αλλά και να έρχονται καθημερινά σε επαφή με τη φύση. Μαθαίνουν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, καθώς και τα μυστικά της σποράς και της φροντίδας των φυτών. Αναπτύσσουν πιο θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον και αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση.

Στην Κύπρο ο σχολικός κήπος υπήρχε από την εποχή της αγγλοκρατίας σε όλα τα Αναλυτικά Προγράμματα, μαζί με τις Φυσικές Επιστήμες. Σήμερα όμως, με την αστικοποίηση και τη μείωση της γεωργικής ενασχόλησης, πολλά παιδιά στερούνται και των πιο απλών δεξιοτήτων και γνώσεων να φυτέψουν και να περιποιηθούν ένα φυτό, να αναγνωρίσουν ένα λαχανικό.

Η πρωτοβουλία των εταιρειών Premier Shukuroglou, Φυτώρια Σολωμού και Elysee Irrigation, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για την εκστρατεία «Λαχανόκηποι σε εκατό σχολεία της Κύπρου», έρχεται να απαντήσει σε αυτή την έλλειψη γνώσεων και εμπειριών. Πέραν από τη δωρεάν προσφορά των αναγκαίων υλικών για δημιουργία του λαχανόκηπου, παρέχονται διαδικτυακά τεχνικές συμβουλές με συνοπτικό οδηγό για την προετοιμασία και φύτευση του λαχανόκηπου, αλλά και τεχνική υποστήριξη για αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων.

Στο Δημοτικό Σχολείο Αψιού, όπως και στα υπόλοιπα σχολεία, τα παιδιά αξιοποίησαν διδακτικό χρόνο από το μάθημα των Φυσικών Επιστημών, της Αγωγής Ζωής και χρόνο από τα ενδιαφέροντα που έχουν στα πλαίσια του Ολοήμερου Σχολείου. Έμαθαν να καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, γνώρισαν νέα είδη λαχανικών και έμαθαν να τρώνε τα λαχανικά ως μέρος της υγιεινής διατροφής. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει προσφέρει γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες στα παιδιά, που θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους.

Συγχαίρω ξανά τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του Σχολείου Αψιού και εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες προς τις τρεις εταιρείες Premier Shukuroglou, Φυτώρια Σολωμού και Elysee Irrigation για την πρωτοβουλία, τη συνεργασία και τη στήριξη της εκστρατείας «Λαχανόκηποι σε εκατό σχολεία της Κύπρου». Εύχομαι η όλη προσπάθεια να συνεχιστεί και να επεκταθεί προς όφελος των παιδιών μας και της κοινωνίας ευρύτερα.

-------------------------