29/4/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για την επανεκτίμηση των ακινήτων και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας



Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για την
  επανεκτίμηση των ακινήτων και την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πού βρίσκεται η διαδικασία επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων από το Κτηματολόγιο, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου, και πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, είπε: «Η επανεκτίμηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2014 και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το θέμα της έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας. Θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μόνο 2.000 τίτλοι ιδιοκτησίας. Θεωρώ δεδομένο ότι θα είμαστε (μέσα στα χρονικά πλαίσια που μας έχουν δοθεί) έτοιμοι για το πρώτο, δηλαδή την επανεκτίμηση της αξίας των ακινήτων. Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε και στο δεύτερο θέμα, αυτό της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας.

(Είμαι αισιόδοξος) γιατί έχουν απελευθερωθεί δυνάμεις και εννοώ δυνάμεις  σε προσωπικό στο Κτηματολόγιο. Έχουμε φέρει και άλλους υπαλλήλους στο Κτηματολόγιο από άλλες υπηρεσίες, από τον Αναδασμό για παράδειγμα. Όλοι αυτοί θα πρέπει να ‘τρέξουν’ για το θέμα της έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της επανεκτίμησης αξιών των ακινήτων, έχουμε λίγα προβλήματα με (κάποιους) Δήμους και το θέτω επί τη ευκαιρία. Θέλουμε περισσότερη βοήθεια από τους Δήμους. Τους το έχουμε επισημάνει και γραπτώς και προφορικώς, το λέμε ξανά και τώρα».

Σε αυτό το σημείο, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος είχε συναντήσει αμέσως προηγουμένως τον κ. Υπουργό επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Λεμεσού για το θέμα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, ο κ. Χάσικος είπε: «Ο Δήμος Λεμεσού είναι ανάμεσα σε αυτούς που συνεργάζονται στο θέμα της επανεκτίμησης των αξιών των ακινήτων». Με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Χρίστου διευκρίνισε ότι ο Δήμος Λεμεσού εργοδότησε δώδεκα άτομα γι’ αυτό τον σκοπό, από τους νέους απόφοιτους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, με συνολικό κόστος 50.000 ευρώ περίπου, για την επιτυχή έκβαση αυτής της υπόθεσης «για την οποία όλοι αγωνιούμε και ενδιαφερόμαστε».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν, ο κ. Υπουργός είπε: «Από 45.000 τίτλους ιδιοκτησίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα παγκύπρια, μέχρι το τέλος 2014 θα πρέπει να έχουν μείνει σε εκκρεμότητα μόνο 2.000. Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αλλά θα τα καταφέρουμε».

------------------------