29/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο των συναντήσεων του με όλα τα πολιτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις των συνομιλιών».

Πρόσθεσε: «Ως ΕΔΕΚ εκφράσαμε τη διαφωνία μας με τη συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος δεδομένου ότι υπάρχουν αμφισημίες ή εποικοδομητικές ασάφειες οι οποίες δημιουργούν τεράστιους κινδύνους και σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια και για την απονομή του κατάλοιπου εξουσίας στα λεγόμενα συνιστώντα κρατίδια.

Από την ενημέρωση της οποίας τύχαμε σήμερα, οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Παραμένει άκαμπτη η τουρκική στάση, οι προτάσεις που έχει καταθέσει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις ουδόλως διαφέρουν από τις αδιάλλακτες προτάσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά τα τελευταία 40 χρόνια και που κατέθετε τα τελευταία έξι χρόνια διαρκουσών των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Προέδρου Χριστόφια και Ταλάτ και αργότερα με τον Έρογλου.

Πέραν των αδιάλλακτων προτάσεων που καταθέτει η τουρκική πλευρά, με συμπεριφορές δια λόγων και έργων, η Τουρκία δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα. Αντί λεγόμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) βλέπουμε ότι η Τουρκία ακολουθεί μία πολιτική που εξανεμίζει κάθε δυνατότητα για δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος (για ΜΟΕ)».
Ο κ. Ομήρου έφερε ως παράδειγμα τη Ρηματική Διακοίνωση που κατέθεσε η Τουρκία στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη λεγόμενη «συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» μεταξύ τους, «τις νομοθεσίες που προωθεί το ψευδοκράτος και η Τουρκία για να δικαιούνται οι Τουρκοκύπριοι να υποβάλλουν αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων για ανταλλαγή περιουσιών για να λυθεί το Κυπριακό επί των τετελεσμένων του 1974, το έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκική Κυβέρνηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και για τους πρώην κατοίκους και τώρα ευρισκόμενους στις ελεύθερες περιοχές», καθώς και την απαίτηση της Τουρκικής Κυβέρνησης «από τους Ελληνοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίζουν ότι προέρχονται δήθεν από τη διοίκηση της νότιας Κύπρου και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Τουρκία».

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι όλα αυτά γίνονται από πλευράς Τουρκίας μαζί με τη συνεχιζόμενη παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας από το Μπαρμπαρός με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών. Αναφέρθηκε ακόμη στις δηλώσεις Έρογλου για τους έποικους και στις δηλώσεις Ναμί για το εδαφικό.

Αναφερόμενος στους «παρουσιαζόμενους ως ενδιαφερόμενους να βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης», όπως είπε, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «επιθυμούμε σφόδρα οι ΗΠΑ να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά αυτό το ενδιαφέρον να στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς επίδραση επί της Τουρκίας να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της».

Αντ’ αυτού, είπε ο κ. Ομήρου, παρατηρούμε να «γίνονται δηλώσεις ότι πραγματικά η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία στη Μιλιέτ, και να γίνεται προσφορά υπηρεσιών για μετάβαση των διαπραγματευτών στη Νότια Αφρική για να διδαχθούν εκεί δίκην φροντιστηρίου  το πώς επιτεύχθηκε η συμφιλίωση.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής αγωνίστηκε αδιαπραγμάτευτα και ανειρήνευτα εναντίον του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων. Μήπως θέλουν να μας δώσουν το μήνυμα ότι θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την κατοχή;  Αν θέλουν πράγματι να βοηθήσουν πρέπει να βοηθήσουν με ειλικρίνεια για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία η οποία μετά τη συνομολόγηση της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου, για την οποίαν εμείς προειδοποιήσαμε, έχει οξυνθεί.

Δεν επιχαίρω επειδή  εμείς διαφωνήσαμε με έναρξη διαπραγματεύσεων κάτω από αυτούς τους όρους. Αλλά διαπιστώνω ότι, δυστυχώς, έχουμε δικαιωθεί και θα επανέλθει αργά ή γρήγορα η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας καινούριας εθνικής στρατηγικής, όπως εμείς είχαμε υποδείξει».

Ερωτηθείς, ο κ. Ομήρου είπε ότι «για τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να υπάρξει και ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ, με σαφή ενημέρωση, για να μην πω προειδοποίηση, ότι συνέχιση αυτής της τουρκικής συμπεριφοράς θα πρέπει να οδηγήσει αργά ή γρήγορα στο να διαπιστώσουμε πως οι συνομιλίες απλώς χρησιμοποιούνται από τουρκικής πλευράς όχι για τη λύση, αλλά για να παρουσιάζεται η Τουρκία ως ουδέτερος τρίτος, ως καλόπιστος παρατηρητής και ότι επείγεται για λύση, ενώ θα προωθείται με όλα τα πιο πάνω τουρκικά μέτρα, παγίωση και εμβάθυνση των τετελεσμένων γεγονότων».

---------------------