8/4/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Έρικ Ρούμπιν.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρούμπιν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Eίχα μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του.

Συζητήσαμε την πρόοδο που έγινε και την αισιοδοξία (που υπάρχει) για μελλοντική πρόοδο στις συνομιλίες για επίλυση (του Κυπριακού). Συζητήσαμε τη στήριξη των ΗΠΑ στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, την υποστήριξη μας προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και των δεσμεύσεων που έκαναν. Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο, αφαιρώντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό.

Ήταν μια πολύ υποβοηθητική και πολύ θετική συζήτηση και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς πώς μπορούν οι ΗΠΑ να συμβάλουν συγκεκριμένα στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι «είναι καλά γνωστό ποιες είναι οι προτεραιότητες στις δύο πλευρές και πιστεύω ότι ο στόχος είναι να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των αναγκών και των ελπίδων των δύο πλευρών με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τα οποία θα μπορούν να αρχίσουν να διαφαίνονται πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στη διαδικασία, αλλά έχουν υποστηρικτικό ρόλο, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν κάποιοι από τους μηχανισμούς, να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε κάποια προγράμματα. Ελπίζουμε να μην είμαστε μόνοι σε αυτό, ελπίζουμε ότι η ΕΕ και άλλοι θα κάνουν το ίδιο, όμως, είμαστε πολύ έντονα δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Ερωτηθείς ποιοί είναι αυτοί οι μηχανισμοί στους οποίους αναφέρεται, ο κ. Ρούμπιν απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένος, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι που συζητούμε τώρα με τις δύο κοινότητες».


____________