6/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στην εκδήλωση περιβαλλοντικής δράσης του Α΄ Δημοτικού Παλουριώτισσας



Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στην εκδήλωση περιβαλλοντικής δράσης του Α΄ Δημοτικού Παλουριώτισσας


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση Περιβαλλοντικής Εθελοντικής Δράσης που διοργανώνεται από το διδακτικό προσωπικό, τον Σύνδεσμο Γονέων και τους μαθητές και μαθήτριες του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας (Κύκλος Β).

Η εκδήλωση παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. 

Συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές για την έμφαση που δίνουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, αφού η εκδήλωση είναι μια αξιέπαινη δραστηριότητα, στο πλαίσιο της ευρύτερης αειφόρου περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής πολιτικής του σχολείου, αλλά και της παγκύπριας εκστρατείας καθαρισμού «Lets do it Cyprus!».

Η προσπάθεια αυτή σε τοπικό επίπεδο είναι μέρος της εκστρατείας «Lets do it world!», μιας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού που έχει στόχο να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από τα σκουπίδια. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα γεννήθηκε το 2008 στην Εσθονία και είναι το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη κίνηση πολιτών που έχει οργανωθεί ποτέ στον κόσμο. Σήμερα στο «Lets do it World!» συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Η πρώτη παγκύπρια εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 με τη συμμετοχή περίπου 4000 εθελοντών και είχε στόχο τη συλλογή 20 τόνων σκουπιδιών από φυσικές περιοχές της Κύπρου. Σήμερα, με χαρά υποδεχόμαστε τη δεύτερη παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού που ξεκινά από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Παλουριώτισσας. Tο σχολείο αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η συνεργασία της σχολικής μονάδας με την τοπική κοινότητα είναι δυνατόν να καταστήσει το δημόσιο σχολείο κύτταρο πολύτιμο στην κοινωνία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει αυτήν την εκδήλωση και υπογραμμίζει τη σημασία της ευαισθητοποίησης όλων, και ιδιαίτερα των νέων, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αξία της εθελοντικής εργασίας και προσφοράς. Επικροτεί ιδιαίτερα τέτοιες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που επιφέρει στον άνθρωπο η αειφόρος διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων και στοχεύουν στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Είναι γεγονός ότι αυτή η συλλογική προσπάθεια, που προϋποθέτει τη συμμετοχή γονιών, δασκάλων, μαθητών και φίλων του σχολείου στην εθελοντική εργασία για καθαρισμό και βελτίωση του σχολικού χώρου, δρα καταλυτικά στον ευαίσθητο παιδικό κόσμο. Ο σκοπός της αειφόρου περιβαλλοντικής εκπαιδευτικής πολιτικής του σχολείου, που αφορά σε δράσεις μείωσης των απορριμμάτων και αναβάθμισης του σχολικού χώρου ώστε αυτός να γίνει ευχάριστος και ελκυστικός, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τον αυριανό ευαισθητοποιημένο πολίτη ο οποίος θα αγωνιστεί για τη διάσωση του πλανήτη.

Η σημερινή περιβαλλοντική εθελοντική δράση στέλνει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον μας.

Συγχαίρω ξανά όλους τους συνεργαζόμενους φορείς για την επιτυχία της εκδήλωσης και εύχομαι η διατήρηση ενός σχολικού περιβάλλοντος καθαρότερου, ομορφότερου και πιο ευχάριστου, να διασφαλίζει ευνοϊκές συνθήκες μάθησης και ποιότητα στη σχολική ζωή.

--------------------