6/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Φίλιππου Πατσαλή στα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Φίλιππου Πατσαλή
στα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια


Mε ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Hμερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό.

Η δημιουργία του κέντρου έγινε πραγματικότητα μέσα από το όραμα, την αγάπη και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ιθάκη». Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε στη Λεμεσό με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011. Σκοπός του είναι η επιμόρφωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της άνοιας, αλλά και η ανακουφιστική στήριξη στον ασθενή .

Η δημιουργία του Κέντρου στη Λεμεσό ήρθε να συμπληρώσει την προσφορά των κέντρων που ήδη λειτουργούν στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

Αυτή η προσφορά καταδεικνύει τα μεγάλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη συνεργασία και τη συναντίληψη κράτους και πολιτών. Η εν λόγω συνεργασία, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε θέματα υγείας, αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για την ευημερία και την ανάπτυξη ενός λαού.

Η υγεία μετριέται όχι μόνο με βάση τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα αλλά και με βάση την ποιότητα ζωής του ατόμου και την ικανότητα συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο στις περισσότερες χώρες και στην πατρίδα μας προσφέρει βασικές προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση, καθώς και για προστασία και προαγωγή της υγείας.

Στον αγώνα για αντιμετώπιση της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Alzheimer, σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να τύχουν της κατάλληλης ενημέρωσης και υποστήριξης, για να βρίσκονται σε εγρήγορση σε σχέση με τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και να μπορέσουν να δεχθούν χωρίς προκατάληψη τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας έχει να διαδραματίσει διπλό ρόλο. Θα συνεισφέρει στη στήριξη και ανακούφιση της οικογένειας και θα προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα στα άτομα με άνοια.

Το Υπουργείο Υγείας, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, αναβαθμίζει συνεχώς την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοσοκομεία μας, σε μια εποχή που η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται με με ταχύτητα φωτός.

Οι συνεπαγόμενες ανάγκες είναι μεγάλες και η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και σύνολα είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα σε τομείς που η προσφορά αποθεμάτων αγάπης και η ψυχολογική στήριξη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Με αυτό ως βάση, συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει κατορθωτή η λειτουργία του κέντρου. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι δίπλα σας και θα στηρίξει την αξιοθαύμαστη προσπάθειά σας. Εύχομαι υγεία σε όλους και κουράγιο στην εκτέλεση του έργου που έχετε αναλάβει.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βρίσκονται μαζί μας στη σημερινή εκδήλωση.

----------------------
Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, εκπρόσωπος του Υπουργείου.