30/4/14

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ορόσημο για τους αγώνες, τις θυσίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, προόδου και ευημερίας και των βασικών δικαιωμάτων τους. Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών, καθώς και την εργατική ειρήνη και αλληλεγγύη στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε ότι η προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος και γενικά των εργαζομένων στην προσπάθεια κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικοδόμηση της κοινωνικής προόδου είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές και δύσκολες προκλήσεις οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον τομέα της απασχόλησης και καθιστούν απαραίτητη τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μπροστά στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά της την οικονομική εξυγίανση, με την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικά αποδεκτών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και θα συμβάλουν θετικά στην αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και, κατ’ επέκταση, στη μείωση της ανεργίας.

Πρώτιστο μέλημά μας, ως Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι όντως η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας και, επιπλέον, η βελτίωση της απασχόλησης μέσω της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε την εφαρμογή της πολιτικής για επιδότηση της εργασίας, προωθώντας την υλοποίηση σειράς μέτρων που έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σε συνέχεια της εξαγγελίας των πρώτων μέτρων για αναχαίτιση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης του Απριλίου του 2013, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο μια νέα δέσμη δέκα μέτρων, συνολικής δαπάνης πέραν των €340 εκ., έτσι ώστε να ωφεληθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ σημαντικά είναι τα οφέλη που προσδοκούνται επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναμφισβήτητα, η δράση μας και οι προσπάθειές μας δεν περιορίζονται εδώ. Συνεχίζουμε, παράλληλα, να δίδουμε μεγάλη βαρύτητα στον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας, στοχεύοντας στην προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων και στη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισής τους, ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και θρησκείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στη διαφύλαξη της νόμιμης απασχόλησης με ενίσχυση των μηχανισμών που αποβλέπουν στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης. Προς τον σκοπό αυτό, προωθούνται τόσο νομοθετικές όσο και άλλες ρυθμίσεις που αναμένεται ότι θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης. Σύντομα για αυτά τα νέα νομοθετήματα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την οριστικοποίησή τους.

Οι έντονες πιέσεις που ταλανίζουν το σύστημα εργασιακών σχέσεων καθιστούν απόλυτα επιτακτική την ανάγκη για συνεργασία και ανάληψη ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Καλούμαστε όλοι, Κυβέρνηση, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, άλλοι φορείς, ακόμα και απλοί πολίτες, να εργαστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά στα πλαίσια εποικοδομητικού και συστηματικού διαλόγου και με το ίδιο υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που μας διακρίνει. Στόχος μας η εξεύρεση των αναγκαίων συναινετικών λύσεων ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αναστροφής του αρνητικού κλίματος, προσδοκώντας σε μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.

Πολλά νέα νομοθετήματα προωθούνται έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για άμβλυνση της ανεργίας. Πέραν των όσων προανέφερα για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, τα νέα αυτά νομοθετήματα θα αφορούν την εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα, καθώς και ρυθμίσεις σε σχέση με την οικοδομική βιομηχανία και την ίση μεταχείριση των αμοιβών.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ σήμερα και στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα παρέχει ένα ύστατο δίχτυ προστασίας σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Επιπρόσθετα, με τις αλλαγές που θα υλοποιηθούν, το όλο σύστημα προστασίας των ευάλωτων ομάδων θα στηρίζεται στην εξατομικευμένη και ανθρωποκεντρική μεταχείριση όλων όσοι χρειάζονται τη βοήθειά μας, προσφέροντάς τους τη στήριξη που πραγματικά έχουν τόσο ανάγκη.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους καλή Πρωτομαγιά και σας διαβεβαιώνω εκ μέρους του Υπουργείου μου και της Κυβέρνησης γενικότερα, ότι θα εργαστούμε σκληρά και αποφασιστικά για την ανόρθωση της οικονομίας και τη διασφάλιση των θεσμών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, της τριμερούς συνεργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το μήνυμα που θέλουμε σήμερα να στείλουμε είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων μας.

--------------------