30/4/14

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δήλωση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής


1. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την έμπρακτη στήριξη που παρέχουν στον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματο-οικονομικής Φύσης (Φορέας) και κατ’ επέκταση στον ανεξάρτητο θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, για προώθηση άμεσης και αποτελεσματικής έναρξης της επιχειρησιακής του δράσης, προς επιτέλεση των καθηκόντων του, όπως προβλέπονται στον περί Φορέα Νόμο Ν84(Ι)/2010.

2. Η αποτελεσματική και σύννομη, δηλαδή κατά τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, επιτέλεση των πιο πάνω καθηκόντων, συνιστά τη θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών του Φορέα, όπως καθορίζονται στο σχετικό Νόμο. Οι αντικειμενικοί αυτοί σκοποί είναι :

Να επιλαμβάνεται παραπόνων από καταναλωτές εναντίον χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω Νόμου, με σκοπό το διακανονισμό των διαφορών που ενδέχεται να έχουν καταναλωτές υπηρεσιών χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων εναντίον χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.

Να ενεργεί κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του κατά τρόπο δίκαιο και αμερόληπτο, ακολουθώντας διαφανείς, γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών.

3. Η έμπρακτη στήριξη που παρέχεται από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Φορέα συνίσταται στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προτείνει στην Ολομέλεια του Σώματος, ψήφιση του Νόμου που προνοεί για τον προϋπολογισμό του Φορέα για το 2014. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ότι αφορά στην ενεργοποίηση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Παραπέρα, η εν λόγω στήριξη προκύπτει, εκτός των άλλων, και από τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται με την για 4 χρόνια καθυστέρηση στη λειτουργία του θεσμού και την ανάγκη για άμεση στελέχωση του Φορέα, προς άρση της θεσμικής αυτής στρέβλωσης, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

4. Ειδικότερα σε ότι αφορά στον τρόπο στελέχωσης του Φορέα, κάτω από τις περιστάσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος συμφωνεί πλήρως με τη θέση που προβλήθηκε από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, η στελέχωση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί (σε πρώτη φάση), με κατάλληλες προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η στελέχωση του Φορέα με τον τρόπο αυτό και στην κατάλληλη έκταση, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η θέση αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ύστερα από εισήγηση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Αυτό προκύπτει, ξεκάθαρα, από σχετική επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. προς τις Αρχές.

5. Άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις οφείλουμε να προχωρήσουμε προς την πιο πάνω κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο να προβούμε παράλληλα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσληψη του προσωπικού του Φορέα, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2014. Για θεσμικούς λόγους, οι εν λόγω προσλήψεις δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πριν την πάροδο 5-7 μηνών (για αυτό, καθίσταται απαραίτητη και η προσωρινή στελέχωση με αποσπάσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα). Για τον εν λόγω σκοπό και για να είναι οι σχετικές ενέργειες σύννομες, είναι απαραίτητο όπως:

(α) Εξαιρεθεί ο Φορέας από τη γενική πολιτική μη προσλήψεων

(β) Αφού πραγματοποιηθεί το (α) πιο πάνω, να προωθηθεί η πλήρωση των προϋπολογισθέντων θέσεων του Φορέα με το κατάλληλο προσωπικό, στη βάση των Σχεδίων Υπηρεσίας τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από το Δ.Σ. του , σε συνεργασία με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται η επιχειρησιακή βιωσιμότητα της λειτουργίας του, στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας.

6. Με την ευκαιρία αυτή, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θεωρεί υποχρέωσή του, στα πλαίσια της αμερόληπτης εκτέλεσης των καθηκόντων του όπως καθορίζεται από το Νόμο, να ευχαριστήσει δημόσια τον Υπουργό Οικονομικών, τον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών για τη φιλοξενία, τη διοικητική, γραμματειακή και την τεχνική στήριξη που του παρέχουν τους τελευταίους δέκα μήνες, στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για στήριξη του θεσμού. Αυτό αναγνωρίζεται απολύτως και από διάφορες σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του Φορέα.

7. Η παρούσα δήλωση δημοσιοποιείται από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ενόψει των ευρύτερων υποχρεώσεων που απορρέουν από τον σχετικό περί Φορέα Νόμο, Ν84(Ι)/2010 και λόγω της τεράστιας κοινωνικοοικονομικής σημασίας που ενέχει η άμεση, αποτελεσματική και σύννομη έναρξη της επιχειρησιακής δραστηριότητας του Φορέα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της. Περαιτέρω καθυστερήσεις στην απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι άκρως επιζήμιες και δεν είναι αποδεκτές.

--------------------

30/4/2014