30/4/14

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη για τα σχέδια Net Metering



Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των απλών καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας γενικότερα.

Εξού και στις αρχικές του εξαγγελίες για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην προώθηση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην εγκατάσταση των συστημάτων αυτών σε στέγες νοικοκυριών με το σύστημα συμψηφισμού παραγωγής-κατανάλωσης, γνωστό ως «Net Metering».

Το πρωτοποριακό μέτρο του Net Metering, με επιχορήγηση μάλιστα στις περιπτώσεις των ευάλωτων καταναλωτών, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο εντός του 2013, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης και της ΡΑΕΚ. Αποτελεί καινοτομία που αγκαλιάστηκε με θέρμη από τους Κύπριους πολίτες, αφού από τις πέντε χιλιάδες συστήματα που είχαν εξαγγελθεί, εγκρίθηκαν τελικά για εγκατάσταση τα 4.898 και έχουν μέχρι σήμερα ενωθεί με το δίκτυο περίπου 2.800.

Αμετάκλητος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η συνέχιση της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου και εντός του 2014, αναγνωρίζοντας πλήρως τα πολλαπλά οφέλη του για τους καταναλωτές.

Προτίθεμαι να τοποθετηθώ αναλυτικά επί του θέματος κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, την ερχόμενη Δευτέρα.