2/4/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΟΕΛΜΕΚ


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε εκδήλωση για τα 60 χρόνια της ΟΕΛΜΕΚ


Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΕΛΜΕΚ. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στις 22 Μαρτίου, ενώ είχε ακόμα πολλά να προσφέρει. Διακρινόταν για το ήθος, την εντιμότητα, τη σοβαρότητα στην άσκηση των καθηκόντων του σε όλα τα αξιώματα που ανέλαβε, την αγάπη του για την Ελλάδα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την εθνική υπόθεση της Κύπρου. Ας είναι η μνήμη του αιώνια.

Η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (OEΛMEK) ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1953 με τις ευλογίες του Εθνάρχη Μακαρίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καταπιεστικά μέτρα των Βρετανών αποικιοκρατών εναντίον της ελληνορθόδοξης παιδείας του τόπου. Παράλληλα η Οργάνωση είχε ως στόχο να συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, πράγμα που επιτεύχθηκε με την ιδεολογική, ηθική, πνευματική και ψυχολογική στήριξη των νέων που μυήθηκαν σε αυτόν. Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, η ΟΕΛΜΕΚ πήρε και συνδικαλιστικό χαρακτήρα και άρχισε πλέον να πρωτοστατεί σε όλους τους εθνικούς, πνευματικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου.

Στην επιτυχή πορεία και προαγωγή των στόχων της ΟΕΛΜΕΚ στην 60χρονη πορεία της, συνέβαλαν τα μέγιστα αξιόλογοι εκπαιδευτικοί, που ανέλαβαν την προεδρία της. Εξέχουσα μορφή υπήρξε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου Κωνσταντίνος Σπυριδάκις, που διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και Πρώτος Υπουργός Παιδείας.

Ο εκπαιδευτικός κόσμος εργάζεται εδώ και δεκαετίες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των εφήβων και για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας. Ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης συνέβαλε στη γενική αναδιοργάνωσή της κι έδωσε ελπίδα στους νέους. Σημαντική για την υλοποίηση των οραμάτων και σκοπών της παιδείας – ειδικά σε εποχές οικονομικής και ηθικής κρίσης όπως η σημερινή – είναι η στενή συνεργασία της ΟΕΛΜΕΚ με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η θωράκιση της νέας γενιάς με άριστο γλωσσικό υπόβαθρο, με ανθρωπιστικές αρχές και αξίες, με εθνική συνείδηση αλλά και σεβασμό στην ετερότητα, με ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα και ευαισθησίες, καθώς και με γνωσιολογικό υπόβαθρο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ζωής και της αγοράς εργασίας, αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον της πατρίδας μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αγωγής είναι η καλλιέργεια της αγάπης για τις τέχνες και τον πολιτισμό, και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα, ανάμεσα στα άλλα, από την ίδρυση και την επιτυχή πορεία των πέντε Μουσικών Σχολείων της Κύπρου. Τα σχολεία αυτά συνιστούν μια σημαντική καινοτομία στα εκπαιδευτικά πράγματα, και γι’ αυτό συγχαίρω θερμά τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης για την απόφασή τους να προβάλουν το έργο των Μουσικών Λυκείων Λευκωσίας και Λεμεσού.

Φίλες και φίλοι,

Η παιδεία του τόπου μας αποτελεί ασφαλώς την καλύτερη επένδυση για το αύριο. Η Πολιτεία δεν θα φεισθεί ποτέ ούτε κόπων ούτε χρημάτων – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της - προκειμένου να συνεχίσει να συμβάλλει στην ευόδωση των στόχων της παιδείας. Εύχομαι στην ηγεσία και στα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ υπομονή και δύναμη στο δύσκολο και θεάρεστο έργο τους και συγχαίρω όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η αποψινή εκδήλωση. Καλή επιτυχία.

----------------------