2/4/14

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαρτίου2014, Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου SERPENTE

“Υπερβαίνοντας τους ενεργειακούς στόχους μέσω της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων κτιρίων με έμφαση στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς”


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαρτίου2014, Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου SERPENTE – “Υπερβαίνοντας τους Ενεργειακούς Στόχους μέσω της Ενεργειακής Απόδοσης Δημόσιων Κτιρίων”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG IVC.
Βασικός στόχος του έργου SERPENTE είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων, που προϋποθέτει την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών και των ιδίων των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των εφαρμοσμένων πρακτικών, με τις δυνατότητες και τις πρακτικές εφαρμογές για πιο ενεργειακά αποδοτικά δημόσια κτίρια. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια του προγράμματος, καταγράφονται και προωθούνται ευρωπαϊκές καλές πρακτικές για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μέσα από δοκιμασμένες κ αι πετυχημένες πρακτικές και λύσεις και πιλοτικές δράσεις για τη δοκιμή των ορθών πρακτικών που εντοπίστηκαν.
 Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε επίσης το πιλοτικό πρόγραμμα που επέλεξε να υλοποιήσει στην Κύπρο το Ενεργειακό Γραφείο. Εκδόθηκαν 5 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων τοπικών αρχών και συγκεκριμένα για το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας, Κτίριο Κοινοτικού Συμβουλίου Ψιμολόφου, Δημοτικό Μέγαρο Αγίου Αθανασίου, Δημοτικό Μέγαρο Αγλαντζιάς και Δημοτικό Μέγαρο Κερύνειας από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Η ενεργειακή κατηγορία των 5 αυτών κτιρίων βρίσκεται μεταξύ Δ και Η, που σημαίνει πως καταναλώνουν αρκετά ποσά ενέργειας και τα καθιστούν μη ενεργειακά αποδοτικά. Έχουν ωστόσο προταθεί μέτρα άμεσης εφαρμογής, ώστε να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση τους. Την ημερίδα χαιρέτησε η Επίτροπος Περιβάλλοντος εκ μέρους του ΔΣ του Ενεργειακού Γραφείου.
Επίσης, στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες νομοθετικές απατήσεις για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων & Σχέδιο Χορηγιών ΑΠΕ & ΕΞΕ με εφαρμογές σε δημόσια/δημοτικά κτίρια, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όλες οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο http://www.serpente-project.eu.
Στην Κύπρο, ο κτιριακός τομέας το 2011 έχει καταναλώσει το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Το συνολικό κόστος για κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα για το ίδιο έτος εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με νομοθετικές απαιτήσεις και όχι μόνο, ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να διαδραματίζει υποδειγματικό και παραδειγματικό ρόλο στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναφέρεται ότι στην Κύπρο, μόνο ο δημόσιος τομέας καταναλώνει περίπου 2-3% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Η αντίστοιχη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του δημόσιου τομέα είναι περίπου 8% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.