8/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στο 9ο Παγκύπριο Ιατρικό Συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «Γαληνός»





Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη
στο 9ο Παγκύπριο Ιατρικό Συνέδριο
 του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «Γαληνός»

  
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που μου δίνεται σήμερα  η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στο 9ο Παγκύπριο Ιατρικό Συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «Γαληνός».

Ένα Συνέδριο που αποτελεί μια από τις πολλές αξιοθαύμαστες δραστηριότητες του μοναδικού εκτοπισμένου Ιατρικού Συλλόγου στο νησί μας, εκπροσωπώντας την πόλη της Αμμοχώστου, της θαλασσοφίλητης και χιλιοτραγουδημένης πόλης του Ευαγόρα που μας ατενίζει και μας καρτερά σιωπηλά.

Η σημαντικότητα του Συνεδρίου είναι μεγάλη και έχει εδραιωθεί ως ένα από τα κύρια επιστημονικά δρώμενα στη χώρα μας, με απώτερο πάντα σκοπό, τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Η θεματολογία του 9ου Παγκύπριου Ιατρικού Συνεδρίου είναι πραγματικά αξιόλογη. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν μεγάλο αριθμό βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, με στόχο να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα του ιατρικού επαγγέλματος και της καθημερινής ιατρικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί σε θέματα Νευρολογίας, Καρδιολογίας, Παθολογίας- Ηπατολογίας, Χειρουργικής, Εντατικολογίας και Παιδιατρικής.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί φαρμακευτική έκθεση καθώς και οπτικοακουστική παρουσίαση για την πόλη της Αμμοχώστου. Είμαι σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία στους σύνεδρους, να ανταλλάξουν απόψεις σε μια πληθώρα θεμάτων και να καθορίσουν με τον τρόπο αυτό μια κοινή πολιτική στον χώρο της αντιμετώπισης ασθενειών.


Οι υπηρεσίες μας και το Υπουργείο Υγείας γενικότερα επικροτούν τη διοργάνωση τέτοιων Συνεδρίων. Βρισκόμαστε στην εποχή όπου οι εξελίξεις στον τομέα της  Υγείας προχωρούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και καθιστούν την παρακολούθηση ιδιαίτερα απαιτητική, κυρίως για ειδικότερα πεδία εξειδίκευσης. Νέες τεχνολογίες και μέθοδοι ανακοινώνονται καθημερινά, επιφέροντας μια πραγματική επανάσταση στην ιατρική επιστήμη.

Συνέδρια σαν το σημερινό αποτελούν επομένως μια αναγκαιότητα. Η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στις νέες αυτές τεχνικές και θεραπείες, αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο εργαλείο στην ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Στις μέρες μας που η ιδιαίτερή μας πατρίδα ταλανίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι προσπάθειες όλων μας θα πρέπει να στοχεύουν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με μηδενικά κόστη ούτως ώστε ο τομέας της υγείας να συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες. 

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ τους διοργανωτές για τον ζήλο με τον οποίο διαχρονικά εργάζονται για την επιτυχία του Συνεδρίου. Αναντίλεκτα, η χωρίς οικονομική επιβάρυνση προσφορά του αξιόλογου αυτού Συνεδρίου προς τους επαγγελματίες υγείας της χώρας μας συμβάλλει στην παροχή συνεχούς επιμόρφωσης με αποτέλεσμα την απόκτηση εμπειριών και τη συνεπακόλουθη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες της χώρας μας.

Καλωσορίζω τους εκλεκτούς εισηγητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό οι οποίοι έχουν εργαστεί με ζήλο για την επιτυχία του Συνεδρίου. Είμαι σίγουρος ότι πέραν των επιστημονικών ενημερώσεων, το Συνέδριο αυτό αποτελεί ένα μέσο αλληλογνωριμίας,  ανάπτυξης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κυπρίων και φιλοξενούμενων επαγγελματιών υγείας, μια πραγματική ανάγκη καρδιάς και ψυχής.

Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να διαβεβαιώσω  ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου γενικότερα, βρισκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας, στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων μας.

Προτού τελειώσω θα ήθελα να σμίξω τη φωνή μου με τη δική σας και να ευχηθώ το επόμενο Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στην αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, την πόλη που περπατήσατε, που νοσταλγείτε και που σας ανάστησε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του  Συνεδρίου.


_________________