8/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη στο 4ο Παγκύπριο Συνέδριο Φυσιοθεραπείας



Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Πέτρου Πετρίδη
 στο 4ο Παγκύπριο Συνέδριο Φυσιοθεραπείας


Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, διότι το παρόν επιστημονικό Συνέδριο φυσικοθεραπευτών είμαι σίγουρος πως θα διευρύνει τους επιστημονικούς ορίζοντες των μελών σας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας σήμερα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και ανεργίας.

Γι’ αυτό και σας συγχαίρω για το γεγονός ότι προσπαθείτε να τα ξεπεράσετε, χωρίς να σας κάμπτουν οι δυσκολίες, επενδύοντας στη γνώση.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να καλωσορίσω όλους τους διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό που βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας και συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το Συνέδριο γιατί είναι απαραίτητο να μοιραζόμαστε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και πολιτικές που έχουν επιτύχει, χωρίς να σπαταλούμε αχρείαστα πόρους.
Πέρα από την οικονομική κρίση, οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και κοινωνική φροντίδα στη χώρα μας και αποτελούν τις σημερινές προκλήσεις των πολιτικών υγείας αλλά και των επαγγελματιών υγείας είναι:

·         Η παράταση του μέσου όρου ζωής με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού τρίτης ηλικίας
·         Η αύξηση του αριθμού των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και η παράταση της ζωής σε ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες λόγω των εξελίξεων στην ιατρική και την τεχνολογία
·         Η αύξηση της παχυσαρκίας και καταστάσεων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος και άλλων ασθενειών του «πολιτισμού».

Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί πάντα να ανταποκριθεί στις αλλαγές και τις εκάστοτε ανάγκες του πληθυσμού, στοχεύοντας στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όλους τους πολίτες αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η προσπάθεια είναι να προσφέρεται όλο το φάσμα των υπηρεσιών που περιλαμβάνει η πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση στον πληθυσμό.

Σε όλους αυτούς τους τομείς η φυσιοθεραπεία κατέχει ένα απαραίτητο και σημαντικό μέρος αφού η πρόληψη και αποκατάσταση περιλαμβάνονται στις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει.

Οι φυσικές προσεγγίσεις της φυσιοθεραπείας αποτελούν σημαντικό αντιστάθμισμα στην φροντίδα υγείας η οποία συχνά είναι επεμβατική και βασισμένη σε φάρμακα.

Είμαι σίγουρος πως με τις καινούργιες μεθόδους και πρακτικές που θα παρουσιαστούν στις εργασίες του Συνεδρίου σας θα εμπλουτιστεί η επιστημονική γνώση και θα μπορέσετε να προσεγγίσετε αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των ασθενών.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές και να ευχαριστήσω τους ξένους ομιλητές για τη συμβολή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου και να τους ευχηθώ ευχάριστη παραμονή στο νησί μας.

Με αυτές τις ευχές κηρύσσω την έναρξη του 4ου επιστημονικού Συνεδρίου φυσικοθεραπείας, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες σας και να εξαχθούν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα.

_________________