14/2/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, στα εγκαίνια της Έκθεσης Gastronomia-HORECA 2014

Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχθεί την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης Gastronomia - HORECA 2014, η οποία συνδιοργανώνεται από την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το ΚΕΒΕ, τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και την Εταιρεία Arvani Investments.



Η έκθεση, με καθαρά επαγγελματικό χαρακτήρα, έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες του Κύπριου επαγγελματία στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα. Θα δώσει την ευκαιρία στους επαγγελματίες να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες στον τομέα της Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας καθώς επίσης στους εξοπλισμούς κουζίνας, εστιατορίων και ξενοδοχείων. Επιπρόσθετα, θα καλύψει τις ανάγκες σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό, υπηρεσίες οργάνωσης και διακόσμησης.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις αναμφίβολα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της επισιτιστικής, ξενοδοχειακής και ευρύτερα της τουριστικής βιομηχανίας το τόπου μας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση, έχοντας ως κεντρικό στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, που μαστίζει πολλούς, αλλά σε πολύ υψηλό ποσοστό τους νέους, έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων, σχεδίων και προγραμμάτων, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από διάφορα τέτοια σχέδια και να τα αξιοποιήσει για να εντάξει Κύπριους ανέργους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια για ανοικοδόμηση της οικονομίας, αλλά θα αποδώσει και πάλι κυπριακό χρώμα και χαρακτήρα στην τουριστική εμπειρία των ξένων μας, και θα αναβαθμίσει την προσφερόμενη ποιότητα.

Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που περνούν στην πατρίδα μας μέρος των διακοπών τους δελεάζονται από τη μοναδική γαστρονομική εμπειρία, που τους προσφέρουν οι έμπειροι μάγειρές μας σε μοντέρνα και παραδοσιακά εστιατόρια. Η διοργάνωση της έκθεσης, που ξεκίνησε από το 1995, έχει συμβάλει στην ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς και στην καθιέρωση της Μαγειρικής Τέχνης.

Μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης Gastronomia - HORECA 2014 , αξιοσημείωτη είναι και η διοργάνωση μαγειρικών διαγωνισμών από τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου. Επαγγελματίες, όπως και νέοι στο επάγγελμα, θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και να επιδείξουν τις ικανότητες τους, αναπαράγοντας και εξελίσσοντας συνταγές, παραδοσιακές και μοντέρνες. Επίσης, δίνεται ώθηση και σε νέους με αγάπη προς το επάγγελμα, να εξελιχθούν και να αναδειχθούν καθώς αυτοί θα αποτελέσουν τα μελλοντικά στελέχη της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας.

Η ευκαιρία που δίνεται στους νέους φοιτητές και νεαρούς επαγγελματίες είναι μοναδική, αφού μπορούν να επιδείξουν το ταλέντο τους μπροστά σε γνωστούς Αρχιμάγειρες και Κριτές, να ακούσουν από πρώτο χέρι τη γνώμη τους για τις τεχνικές τους και να αναπτύξουν επαγγελματικούς δεσμούς, που θα βοηθήσουν στη μελλοντική εργοδότησή τους. Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αυτή η διοργάνωση αποτελεί εφαλτήριο για πολλούς νέους μας, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία και καθιστώντας μας πολύ υπερήφανους.

Κλείνοντας εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση της έκθεση Gastronomia - HORECA 2014 και σε όλες τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου δρ Στέλιος Χειμώνας.