14/2/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας σε ημερίδα για τον φορέα πιστοποίησης καλών πρακτικών για την ισότητα των φύλων

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σήμερα στην πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται πριν από την επίσημη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.



Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στη σημερινή ενημερωτική ημερίδα αναφορικά με τις προθέσεις μας σε σχέση με την πιστοποίηση τέτοιων επιχειρήσεων.

Η ανάπτυξη Μοντέλου Πιστοποίησης και η υποβολή εισηγήσεων για τη σύσταση Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, αποτελούν μέρος του Έργου, «Δράσεις για μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται με επιτυχία από το 2010. Είναι προφανές πως από το 2010 οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν διαφοροποιηθεί, εξαιτίας των σοβαρών δυσχερειών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία και η κοινωνία μας. Όμως, η προσήλωση του Υπουργείου στην διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση και στην αμοιβή, παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα και αδιάλειπτη είναι η εργασία μας σε σχέση με το θέμα αυτό, ανεξάρτητα από κάθε φόρτο εργασίας.

Σκοπός του συστήματος Πιστοποίησης είναι να πιστοποιούνται επιχειρήσεις/οργανισμοί, οι οποίοι εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους ένα εργασιακό περιβάλλον που εδράζεται στις αρχές της ισότητας και είναι απαλλαγμένο από διακρίσεις με βάση το φύλο. Τέτοιες πολιτικές περιλαμβάνουν την παροχή ίσων ευκαιριών κατάρτισης και ανέλιξης, την εφαρμογή άμεσων και έμμεσων μέτρων συμφιλίωσης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και την υιοθέτηση πολιτικών που αποσκοπούν στην εφαρμογή της αρχής της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.

Τέτοια συστήματα πιστοποίησης πρακτικών, που σκοπό έχουν την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων στους χώρους εργασίας, εφαρμόζονται ήδη σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Τράπεζα.

Αφού αυτά τα συστήματα μελετήθηκαν εκτενώς και κάποια στοιχεία τους προσαρμόστηκαν στην κυπριακή πραγματικότητα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ανέπτυξε μέσω σχετικής σύμβασης μια πρόταση για το Κυπριακό Μοντέλο Πιστοποίησης. Μετά από ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα μελετηθεί προσεκτικά ώστε στη βάση της να υποβληθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σκοπός της σημερινής ημερίδας είναι, ακριβώς, η παρουσίαση του προτεινόμενου Μοντέλου Πιστοποίησης και η επεξήγηση της λειτουργίας του συστήματος καθώς και της προταθείσας διαδικασίας αξιολόγησης και των τύπων και κριτηρίων πιστοποίησης.

Έχετε προσκληθεί σε αυτή την ημερίδα εξαιτίας της εξειδίκευσης και της εμπειρίας σας σε θέματα ισότητας των δύο φύλων ή και ως δυνητικά μέλη των σωμάτων ή μελλοντικοί συνεργάτες του Φορέα Πιστοποίησης. Προσδοκώ στη συνεργασία σας για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και ευελπιστώ ότι μεσοπρόθεσμα, η πιστοποίηση πρακτικών ισότητας θα εξελιχθεί σε θεσμό και θα εμπεδωθεί στον εργοδοτικό κόσμο, ως μέρος των ενεργειών και πρωτοβουλιών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τελειώνοντας και αφού ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της, με την προσδοκία ότι τα όργανα που θα αποφασιστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο θα πιστοποιήσουν σύντομα αρκετές επιχειρήσεις για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στην εργασία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κ. Ανδρέας Μυλωνά.