18/2/14

Δήλωση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου για την προκήρυξη νέων σχεδίων απασχόλησης


 
Σήμερα προκηρύσσουμε έξι νέα σχέδια απασχόλησης τα οποία θα προσφέρουν κίνητρα για τη δημιουργία πέραν των 7.500 θέσεων εργασίας ή πρακτικής εξάσκησης. 


O συνολικός προϋπολογισμός είναι πέραν των 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σχέδια που δύνανται να συγχρηματοδοτηθούν κατά 95% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με εξαίρεση το έκτακτο σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, το οποίο χρηματοδοτείται από το ανεργιακό επίδομα.

Γνωρίζετε ότι ο αγώνας που δίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία είναι δύσκολος και διεξάγεται σε πρωτόγνωρες για τον τόπο συνθήκες.

Δεν τα βάζουμε κάτω.

Πολλά εξαρτώνται από το τί θα καταφέρουμε να κάνουμε με πραγματικούς όρους ανάκαμψης για να σταθεροποιηθεί η ανεργία και να αρχίσει η αντίστροφη πορεία.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σ’ εμάς στο Υπουργείο Εργασίας, μας αναλογεί ένας τομέας ευθύνης στη συνολική προσπάθεια: Η ενεργητική παρέμβαση για δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Ζητώ τη συνδρομή όλων, ιδίως των ΜΜΕ, για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Επτά χιλιάδες πεντακόσιοι συνάνθρωπό μας έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν ξανά στην αγορά εργασίας ή στην εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να γνωστοποιηθούν στους δυνητικούς επωφελούμενους, οι διαδικασίες για συμμετοχή στα σχέδια και να γίνουν κατανοητοί οι όροι επιδότησης. Έτσι λειτουργούν τα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια. Έχω ζητήσει από όλους τους φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας και θα κληθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια, να δείξουν αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση του διοικητικού έργου γιατί θέλουμε το μέγιστο δυνατό όφελος προς τους συμμετέχοντες που τώρα είναι άνεργοι.

Τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διάδοση των Σχεδίων μέσα από τις εκπομπές λόγου και τα προγράμματά τους. Τις λεπτομέρειες θα μπορούν να χειριστούν οι αρμόδιοι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας.

Τα έξι σχέδια έχουν εκπονηθεί με συγκεκριμένους στόχους:

Πολύ συνοπτικά. Επιδοτούμε την απασχόληση, στηρίζουμε τη συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας, προσφέρουμε δυνατότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνουμε ευκαιρίες στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο.  

Θα ακολουθήσουν σε λίγες μέρες ακόμα τρία Σχέδια, τα δύο εκ των οποίων αφορούν στήριξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και με το τρίτο ανοίγουμε για πρώτη φορά στην Κύπρο το κεφάλαιο Κοινωνική Οικονομία.

Σε όλο αυτό το φάσμα της υπερπροσπάθειας που καταβάλλουμε επιθυμώ να σταθώ ιδιαίτερα στους νέους και να στείλω ένα μήνυμα σε αυτούς.

Τα δύο από τα σχέδια αφορούν 5.000 νέους.

Το ένα για εξάμηνη απασχόληση και πρακτική εργασία 2.500 απόφοιτων πανεπιστημίων και το δεύτερο – στην ίδια λογική με το πρώτο - αφορά την απασχόληση 2.500 νέων που είναι απόφοιτοι λυκείου ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Απευθυνόμαστε δηλαδή και στις δύο ομάδες νέων που είναι εκτεθειμένες στις συνέπειες της κρίσης - τόσο τους πτυχιούχους, όσο και στους νέους μη πτυχιούχους. Τους χρειαζόμαστε να απασχοληθούν, να μην καθηλωθούν στο περιθώριο.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δίνουμε στη νέα γενιά των Κυπρίων την ευκαιρία να έχει προοπτική και επαγγελματική εμπειρία.

Τους παροτρύνω να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και να συμβάλουν με τον δυναμισμό και τις γνώσεις τους στην παραγωγική διαδικασία.

Όταν δίνεις μια ευκαιρία στους νέους, δίνεις σε ολόκληρη την πατρίδα μας προοπτική.
____________