18/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κώστα Μόντη

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
  
Είναι μεγάλη η χαρά μου, αλλά και η συγκίνηση που σήμερα βρίσκομαι σε αυτό τον ιερό, για τα ελληνικά γράμματα και το ελληνικό πνεύμα, χώρο για να τιμήσουμε μαζί ένα μεγάλο Έλληνα, ένα διανοητή, τον Κώστα Μόντη.


Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τον Διευθυντή του δρα Σόλωνα Χαραλάμπους, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης», εκλεκτό φίλο κ. Φώτο Φωτιάδη, και τον εγγονό του ποιητή και Διευθυντή του Ιδρύματος «Κώστας Μόντης», για την ευκαιρία που μου δίνουν να αποκαλύψω την προτομή του μεγάλου Κύπριου ποιητή στον χώρο όπου φοίτησε και απέκτησε τα πρώτα μεγάλα εφόδια για την μετέπειτα λαμπρή πορεία του.

Ο Κώστας Μόντης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες και διανοητές στον πανελλήνιο χώρο. Μέσα από τα ποιήματα και τα κείμενά του τοποθετήθηκε στα προβλήματα και τους αγώνες της εποχής του, γράφοντας για τις δυσκολίες της κυπριακής κοινωνίας, για τις πολιτικές ανακατατάξεις, για την αγάπη.

Μεγάλο μέρος του έργου του κινήθηκε γύρω από τις τραγωδίες που βίωσε η οικογένεια του, με αποκορύφωμα τον χαμό της μητέρας του, γεγονός που καθόρισε και τη μετέπειτα ποιητική πορεία του. Το ποιητικό ύφος του χαρακτηρίζουν η ελλειπτική διατύπωση, η ευθύτητα και η ανατρεπτική ειρωνεία και σάτιρα.

Ο Κώστας Μόντης κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλο όγκο ποιητικού έργου, αλλά χωρίς ποτέ εκπτώσεις στην ποιότητα.

Το έργο του χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Πολλές είναι και οι διακρίσεις με τις οποίες έχει καταξιωθεί. Μεταξύ άλλων, ο Μόντης έλαβε το  1973 Βραβείο Συνολικής  Προσφοράς για τη συμβολή του στην κυπριακή και γενικά την ελληνική λογοτεχνία  από το Υπουργείο Παιδείας.

Το 1981 του απονεμήθηκε από το World Academy of Arts and Culture o τίτλος του Poet Laureate και το  1994 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το  2000, η Ακαδημία Αθηνών ανακήρυξε τον Κώστα Μόντη αντεπιστέλλον μέλος της, ύψιστη τιμή που απονέμεται σε πνευματικούς δημιουργούς που ζουν εκτός Ελλάδος.

Επιπλέον,  προτάθηκε δυο φορές για το Βραβείο Νόμπελ, το 1984 και το 1999.

Πέρα όμως από τα πολλά βραβεία που έχει λάβει, ο Κώστας Μόντης αποτελεί σπάνιο δείγμα ποιητή, το έργο του οποίου αγκαλιάζεται από ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως διάκρισή του.

Ο Κώστας Μόντης άφησε πίσω του ένα μνημειώδες έργο πανελλήνιας εμβέλειας. Οι αρχές και ο λαός μας οφείλουμε πολλά στον μεγάλο ποιητή μας και ό,τι και να κάνουμε δεν θα είναι αρκετό για να τιμήσουμε ένα τόσο σημαντικό τέκνο της πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από τον θάνατό του, το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε το 2014, ως έτος Κώστα Μόντη, δίνοντας το έναυσμα σειράς εκδηλώσεων τιμής προς τον μεγάλο ποιητή.

Πρέπει να συγχαρούμε το  Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» που έχει ηγηθεί των εκδηλώσεων.  Από την επομένη του θανάτου του ποιητή έχει προκηρύξει τα ετήσια Σχολικά Βραβεία Κώστα Μόντη,  τα οποία κερδίζουν αύξηση συμμετοχών από έτους εις έτος και έχουν δημιουργήσει συναγερμό στην ευγενή αυτή άμιλλα, ανάμεσα στους νέους μας.

Ακολούθησαν οι προτομές του ποιητή, τα διάφορα λογοτεχνικά μνημόσυνα και συνέδρια για τον Κώστα Μόντη.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο Γιώργος Μαυρογένης, δαπάνες του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».

Θέλω να συγχαρώ όλους για τη συμβολή τους, αλλά και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και τους φορείς που ανέλαβαν να διοργανώσουν σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του Έτους Κώστα Μόντη.

Τα άξια τέκνα της πατρίδας οφείλουμε να τα τιμούμε. Όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά και με τη συμπεριφορά και τη στάση ζωής μας. Να παίρνουμε παραδείγματα για να χαράζουμε την πορεία μας προς το μέλλον.