7/2/14

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου με το ΕΒΕ Πάφου



Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Πάφου κ. Γιώργο Λεπτό, για συζήτηση και κατά το δυνατόν επίλυση και/ή προώθηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη του.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός είπε: «Πάντα οι επαφές με τα Επιμελητήρια, ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως είναι η Πάφος, που είναι καθαρά τουριστική περιοχή, έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Με την έννοια ότι είμαστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και άρα το ενδιαφέρον μας είναι ιδιαίτερα αυξημένο για περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στο να οδηγηθεί η χώρα έξω από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο.

Σίγουρα, ο τουρισμός αποτελεί σήμερα σχεδόν τη μόνη πηγή εισροής ξένου συναλλάγματος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά υποδομές στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης μέσα από τον τουρισμό και  μέσα από την παροχή μόνιμης διαμονής σε ξένους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την ανάπτυξη. Θέλουμε συνάλλαγμα. Οι ξένοι επενδύουν, αγοράζουν σπίτια. Έτσι υποβοηθείται η ανάπτυξη. Τα προβλήματα είναι πολλά και κάποια από αυτά έχουν σχέση και με άλλα θέματα που απασχολούν τον εμποροβιομηχανικό κόσμο. Με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε σήμερα, το Κράτος συνδράμει εκεί και όπου μπορεί. Ενθαρρύνουμε τον σχεδιασμό, ώστε όταν μας δοθεί η οικονομική δυνατότητα, να προχωρήσουμε σε υλοποίηση».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «τα βήματα της δημόσιας υπηρεσίας δεν συμβαδίζουν με τα βήματα του ιδιωτικού τομέα, το δημόσιο κινείται αργά» και πώς σχολιάζει, ο κ. Υπουργός είπε: «Το Κράτος σήμερα τρέχει. Οι Υπηρεσίες τρέχουν. Και δεν νομίζω να είναι αυτό το πρόβλημα για την ανάπτυξη. Αντίθετα, σε θέματα υλοποίησης έργων, σε πολλές περιπτώσεις ‘υπερβάλλουμε εαυτούς’ στην προσπάθεια μας να εξυπηρετήσουμε.
Με την εμπιστοσύνη αλλά και την αξιοπιστία που αρχίσαμε να ανακτούμε σαν Κυβέρνηση και σαν Κύπρος έναντι των τρίτων - και εννοώ πάντα τους ξένους επενδυτές – θα είμαστε σε θέση αυτό το (επενδυτικό) ενδιαφέρον να το υλοποιούμε, να το κάνουμε πράξη, πάντα με μεσάζοντες τους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες και Υπηρεσίες είναι ευθυγραμμισμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, προς τον ίδιο στόχο και εργάζονται για να δημιουργηθεί αυτή η ανάπτυξη».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών στην Πάφο, ο κ. Υπουργός είπε: «Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ μεγάλο για τη διαχείριση αυτών των περιουσιών στους πυρήνες των πόλεων, μέσα σε εμπορικά κέντρα. Εμείς, θέλουμε να διαθέσουμε αυτές τις περιουσίες έναντι αγοραίου ενοικίου, για να βοηθήσουμε και την πόλη. Αλλά, την ίδια στιγμή, φέρνουμε και εισοδήματα στο Ταμείο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».

________________