7/2/14

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Κενεβέζου για τη ψηφιακή βιβλιοθήκη «Αριστοτέλης»



Επιθυμώ να αναφερθώ στη σχετική με το θέμα της ψηφιακής βιβλιοθήκης «Αριστοτέλης» σημερινή επιστολή της Γενικής Ελέγκτριας της Δημοκρατίας προς τη Βουλευτή Λευκωσίας του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, την οποία μου έχει αποστείλει υπό την μορφή κοινοποίησης, και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:


Από το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας και τις αναφορές στις διαδικασίες που θεσμοθετήσαμε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναδεικνύεται αφενός η γραφειοκρατία που περιβάλλει τη Δημόσια Υπηρεσία και αφετέρου η μη αξιοποίηση καινοτόμων εισηγήσεων και λύσεων που να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά στις διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, προτίθεμαι να τις μελετήσω με πολλή προσοχή και εκεί όπου στοιχειοθετείται δικαιολογημένη υποχρέωση μας για τελειοποίηση των διαδικασιών θα το πράξω. Με αφορμή την παρούσα, σημειώνω ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας μελέτα ήδη τις άλλες προτάσεις που έχει στα χέρια της και καλώ όλους όσοι έχουν προτάσεις και εισηγήσεις να τις καταθέσουν στην Επιτροπή αυτή.

Παραλάβαμε τον περασμένο Μάρτη μια παιδεία στον πάτο, μια παιδεία χωρίς στρατηγική και όραμα. Παραλάβαμε ένα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο οποίο οι στρεβλώσεις και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος οδήγησαν στην αναντιστοιχία δαπανών και μαθησιακών αποτελεσμάτων. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι οι διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας ξεκαθαρίζουν ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε διαδικασία για αξιολόγηση προτάσεων που αφορούν στις Νέες Τεχνολογίες, ότι το κράτος στην περίπτωση αυτή δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ και ότι τα πνευματικά δικαιώματα που αφορούν στα βιβλία μας έχουν προστατευθεί.
Η προσήλωση της παρούσας Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό της Παιδείας είναι δεδομένη. Η εισαγωγή Νέων ή και Προηγμένων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση αποτελεί στρατηγικό σημείο προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού αυτού. Πολιτικές που μας έστειλαν στον ευρωπαϊκό πάτο των μαθησιακών αποτελεσμάτων δεν μπορούν να μας αφήσουν καθηλωμένους και στα επόμενα χρόνια. Σε αυτό είμαι κάθετος και θα επιμείνω.

Σημειώνω πως η υποχρέωση όλων μας να θωρακίζουμε τον σοβαρό θεσμό του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας δεν μου επιτρέπει να προχωρήσω σε παράθεση σειράς και σωρείας διαπιστώσεων, οι οποίες είναι άκρως υποκειμενικές και με βρίσκουν να διαφωνώ έντονα. Επαναλαμβάνω τον απόλυτο σεβασμό μου στον θεσμό.

_________________