6/2/14

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση στα Γραφεία του ΑΚΕΛ με τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος κ. Άντρο Κυπριανού και τους συνεργάτες του στο Γραφείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Επιτροπής, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της Προκαταρκτικής Έκθεσης των Άγγλων Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών αναφορικά με τα αποτελέσματα της Μελέτης των Άγγλων Εμπειρογνωμόνων.

Η δική μας επιθυμία, και χαίρομαι γιατί υπάρχει θετική ανταπόκριση, είναι να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, των Άγγλων Εμπειρογνωμόνων, αυτή των Ελλαδιτών που έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια, καθώς και εκείνη των Ιταλών Εμπειρογνωμόνων που θα είναι έτοιμη, αντιλαμβάνομαι, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει η Μεταρρύθμιση με τρόπο συναινετικό. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στον τόπο και είναι σημαντικό ο εκσυγχρονισμός των διαφόρων θεσμών να γίνεται με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο. Χαίρομαι γιατί φαίνεται να συμφωνούμε και σε αυτό το ζήτημα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουμε θέσεις, έχουμε απόψεις, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά, έτσι ώστε, από τη μια, να εκσυγχρονιστούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την άλλη, να περιορίσουν σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας τους για να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμοι και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

Εμείς, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε όλες τις προτάσεις οι οποίες υποβάλλονται. Ήδη, έχουμε τις δικές μας θέσεις αλλά θα τις εμπλουτίσουμε με τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών και θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, όταν το Υπουργείο μας καλέσει σε ένα διάλογο, και θα είμαστε όσο το δυνατόν εποικοδομητικοί και υπεύθυνοι, για να πετύχουμε τους στόχους που έχω αναφέρει».

Από πλευράς του, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Θα συμφωνήσω με όσα προηγουμένως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Μόνο με συναίνεση όλων των πλευρών είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε ένα καλό αποτέλεσμα, προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά, κυρίως, προς όφελος του πολίτη. Συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα. Οτιδήποτε έχουμε στη διάθεσή μας από πλευράς υλικού, θα το δώσουμε στο ΑΚΕΛ έτσι ώστε, όταν το ΑΚΕΛ θα είναι έτοιμο να μας υποβάλει τη δική του πρόταση, να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα. Θα προχωρήσουμε με όλα τα κόμματα συνεργαζόμενοι, έχοντας κατά νου ότι μόνο με συναίνεση μπορούμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο πάρα πολύ σύντομα.

Από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων, είπαμε και με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να δώσουμε τον αναγκαίο χρόνο. Δεν μας πιέζει κανένας. Αλλά ούτε και θα αφήσουμε, από την άλλη, το θέμα να συνεχίζει χωρίς περιορισμούς στο χρόνο».

______________