28/2/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εντός 15 ημερών o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «σήμερα στην έκτακτη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε σήμερα στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις του, λόγω των εξελίξεων μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους Υπουργούς, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό – αναχωρεί για το Δουβλίνο την ερχόμενη εβδομάδα - να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, εν πάση περιπτώσει όχι πριν τη 15η Μαρτίου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδό του είχε ως ένα από τα βασικά θέματα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Είχαν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για κάποιες τροποποιήσεις οι οποίες είχαν ήδη γίνει αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Εν πάση περιπτώσει στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης σήμερα ενσωματώνονται όσες των τροποποιήσεων είχαν συζητηθεί στη διαβούλευση αυτή και είχε δώσει τη συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουμε, και ελπίζουμε να έχουμε, υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα, δραματικές οι εξελίξεις και ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια στιγμή που ήδη ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση».
Ερωτηθείς αν οι τροπολογίες από πλευράς του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είμαι πολύ σαφής. Οι τροπολογίες για τις οποίες είχε δώσει τη συγκατάθεση του ο Υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στο νέο νομοσχέδιο που ενσωματώνει αυτές τις τροπολογίες είναι σαφές ότι διατηρείται ο ρόλος της Βουλής καθ’ όλη τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και την ίδια στιγμή και το επαναλαμβάνουμε – το έχει πει πολλές φορές και ο Υπουργός Οικονομικών – τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα, όπως ισχύουν σήμερα σε κάθε ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης».
Σε ερώτηση πότε θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι θέμα της Βουλής όχι της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση καταθέτει σήμερα επειγόντως αυτό το νομοσχέδιο και ελπίζουμε το συντομότερο» να τεθεί στην Ολομέλεια.
Ερωτηθείς γιατί δεν έγινε χθες η ενσωμάτων των τροπολογιών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είχε γίνει διαβούλευση και θα είχαμε τις τροποποιήσεις και θα περνούσε. Αυτή ήταν η συνεννόηση που είχε γίνει. Ξέρουμε όλοι τι έγινε χθες βράδυ. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι εκ του περισσού».