28/2/14

Χαιρετισμός της Γεν. Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας κας Αίγλης Παντελάκη στην απονομή τιμητικών διπλωμάτων φοιτητικού διαγωνισμού


Σας καλωσορίζω στη σεμνή αυτή τελετή για την επίδοση των τιμητικών διπλωμάτων του φοιτητικού διαγωνισμού για τη δημιουργία λογοτύπου και αφισών για την προβολή της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου.


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θέλοντας να προβάλει και να στηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελείται στα Πανεπιστήμια της Κύπρου, κάλεσε τα Πανεπιστήμιά μας να προκηρύξουν εσωτερικούς διαγωνισμούς στο πλαίσιο των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου 2013-2014, έτσι ώστε οι προπτυχιακοί φοιτητές να δημιουργήσουν λογότυπα και αφίσες.
Ανταποκρίθηκαν τα Πανεπιστήμια που είχαν συναφείς με το θέμα κλάδους και Σχολές:
α) το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, β) το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick γ) το Τμήμα Τεχνών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και δ) το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων της Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Έμπνευση των εργασιών των προπτυχιακών φοιτητών αποτέλεσαν τα χαρακτηριστικά της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η πολυπολιτισμικότητα, η πλούσια και πολυπρόσωπη φοιτητική ζωή, καθώς επίσης τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Κύπρου με έμπνευση τη γεωγραφική της θέση, το κυπριακό τοπίο, τη θάλασσα και τον ήλιο, και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα.
Οι δημιουργίες των φοιτητών που επιλέγηκαν από τα Πανεπιστήμια τους και στάληκαν στο Υπουργείο έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, επιβεβαιώνοντας ότι στα Πανεπιστήμια της Κύπρου υπάρχει η μαγιά των φοιτητών που μέσα από το έργο τους μπορούν να προοδεύσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και η κοινωνία μας, στην οποία ζουν και δημιουργούν.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές, των οποίων οι εργασίες διακρίθηκαν από κάθε Πανεπιστήμιο, είναι:
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημιουργοί αφισών και λογοτύπων Στέφανη Παπαδοπούλου Μαρία Χατζηδαυίδ
Υπεύθυνος καθηγητής Θησέας Μουζουρόπουλος (Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών)
Πανεπιστήμιο Frederick Δημιουργοί αφισών και λογοτύπων Έμιλυ Αβρααμίδου Ελίνα Γλαύκου
Υπεύθυνος καθηγητής Δημήτρης Κοκκινόλαμπος (Σχολή Αρχιτεκτονικής, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών)
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημιουργοί λογοτύπου: Βασίλης Βασιλείου και Θεοδώρα Γεωργιάδου Δημιουργοί αφισών: Ραφαέλα Νικοδήμου Αθηνά Τσιολάκκη
Υπεύθυνη καθηγήτρια Γιάννα Χριστοφόρου (Σχολή Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής - Τμήμα Τεχνών)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δημιουργός αφίσας και λογοτύπου Λουΐζα Αργυρού
Υπεύθυνη καθηγήτρια Μαριάννα Καφαρίδου (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών και Νομικής - Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων)
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους πιο πάνω φοιτητές αλλά και όλους τους φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία και είχαν την ευκαιρία να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν, έτσι ώστε να υπάρχει ποιοτικό υλικό για την προβολή της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου.
Ευχαριστώ, επίσης, τους υπεύθυνους καθηγητές των τεσσάρων πανεπιστημίων που καθοδήγησαν τους φοιτητές και βοήθησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας καθώς και τα πανεπιστήμια μας που την στήριξαν.
Όλα τα έργα των φοιτητών που διακρίθηκαν προβάλλονται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης www.highereducation.ac.cy. Θα αξιοποιηθούν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε υλικό προβολής της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου καθώς και σε δραστηριότητες προβολής του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπου συμμετέχουν με κοινές αποστολές το Υπουργείο και τα Πανεπιστήμιά μας.
Επαναλαμβάνω τα συγχαρητήριά μου στους φοιτητές και τις θερμές μου ευχαριστίες στους υπεύθυνους καθηγητές.