14/2/14

Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλης τόνισε την ανάγκη προστασίας της Μεσογείου ως μέσο συνεργασίας και ειρήνης




Τη σημασία της προστασίας της Μεσογείου από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ως μέσο για συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, σε προσφώνησή του χθες στο Ελληνικό Φόρουμ Ενέργειας (Greek Energy Forum), στο Λονδίνο.



Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης για προστασία της Μεσογείου, που έγινε τον Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στα τελευταία της στάδια η συνομολόγηση συμφωνίας με το Ισραήλ για προστασία του περιβάλλοντος, με κύριο άξονα την αντιμετώπιση της ρύπανσης που δυνατόν να προκύψει κατά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δυο χώρων. Επισήμανε, επίσης, ότι η προστασία της Μεσόγειου, η οποία αποτελεί κοινή συνιστάμενη για την ευημερία των χώρων της περιοχής, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

Τέλος, σημείωσε ότι η Κύπρος, λογω και της γεωπολιτικής της θέσης και τις άριστες σχέσεις γειτονίας που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει σαν καταλύτης και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο, με άξονα την προστασία της Μεσογείου από τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της ώστε να καταστεί κέντρο περιφερειακής συνεργασίας για την προστασία της Ανατολικής Μεσόγειου, προσπάθεια η οποία στηρίζεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να τύχει και υποστήριξης από τον διεθνή παράγοντα, ο όποιος έχει πρόσφατα επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Το Ελληνικό Φόρουμ Ενέργειας (GEF) ιδρύθηκε το 2013 και είναι μια αποκλειστική ομάδα επαγγελματιών σε θέματα ενέργειας που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα για την ευρύτερη ενεργειακή βιομηχανία στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα μέλη του GEF προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα σχετικών με την ενέργεια θεμάτων και κύριος στόχος του φόρουμ είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας οι επαγγελματίες ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τη δυνατότητα  να μοιράζονται ιδέες και εμπειρίες  σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο και τις τάσεις της αγοράς στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


------------------------