14/2/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στις εργασίες της 13ης Χειμερινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ





Συνεχίζονται στη Βιέννη οι εργασίες της 13ης Χειμερινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ. Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα τη συνεργασία στη διαχείριση του νερού στην περιοχή του ΟΑΣΕ, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.




Σημειώνοντας τη θεμελιώδη σημασία του νερού για τη ζωή και την ανάπτυξη αλλά και τη συχνή χρήση του ως εργαλείου επίδειξης ισχύος, ο κ. Χατζηγιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Μεσογείου. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη έκθεση της Μεσογείου στις κλιματικές αλλαγές, ειδικότερα τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα υπόγεια ύδατα λόγω διαρκούς ξηρασίας και ολοένα ψηλότερων θερμοκρασιών. Πιέσεις που, όπως ανέφερε, αφορούν τόσο στις ανάγκες νερού για ύδρευση όσο και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.

Επισήμανε ότι οι οικονομίες των νοτίων ευρωπαϊκών χωρών επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, περισσότερο δε λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναφερόμενος στην Κύπρο, τόνισε ότι, παρά τη βαθιά οικονομική ύφεση που διέρχεται η χώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο Κύπριος βουλευτής, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργική και αγροτική ανάπτυξη, στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος ως βασικών συνιστωσών μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Ανέφερε, συναφώς, ότι η Στρατηγική για αειφόρο ανάπτυξη των υδάτινων πόρων, που προωθείται στο επίπεδο του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, βασίζεται σε τρεις προτεραιότητες, ήτοι στην ασφαλή και επαρκή παροχή νερού για όλες τις χρήσεις, στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, της ξηρασίας και των επιπτώσεων λόγω κλιματικών αλλαγών, καθώς και στην εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στην προστασία και ορθολογική διαχείριση του νερού.

Σημείωσε περαιτέρω την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στον τομέα αυτό, όπως έργα ύδρευσης και άρδευσης, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και μεγάλα φράγματα συνολικής χωρητικότητας 332 εκατομμυρίων κ.μ. Πρόσθεσε δε ότι, λόγω της συνεχιζόμενης εξάρτησης από τη βροχόπτωση, η προσοχή έχει στραφεί σε μη συμβατικούς υδάτινους πόρους όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης και η χρήση ανακυκλωμένου νερού. Σημείωσε, επίσης, την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης νερού στα δημόσια κτήρια και τα νοικοκυριά, καθώς και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της Κύπρου και τρίτων χωρών στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.  

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματά της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημειώνοντας την πρόσφατα επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, εξέλιξη η οποία, όπως ανέφερε, ανοίγει τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να επιδείξει πλήρη δέσμευση στη διαδικασία και να αποφύγει περαιτέρω απειλές, δηλώσεις ή ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή, τόνισε.

Όσον αφορά δε στην περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι η έλλειψη νερού, σε συνδυασμό με τις δημογραφικές πιέσεις και τη φτώχεια, οξύνουν περαιτέρω τις ανισότητες βορρά – νότου. Επιπρόσθετα, επισήμανε, η έλλειψη νερού, όντας εκ των βασικών αιτίων για υπάρχουσες ή/και δυνητικές συγκρούσεις, επιδρά πολλαπλασιαστικά όσον αφορά στις επιπτώσεις των διαφόρων απειλών κατά της ασφάλειας, εντός και πέραν της περιοχής αυτής.

Χαιρετίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΕ για προώθηση διασυνοριακών συνεργειών προς επίτευξη μιας αειφόρου διαχείρισης του νερού ως βασικού εργαλείου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών από τα συμμετέχοντα κράτη του Οργανισμού, στο πλαίσιο της διαδικασίας Ελσίνκι +40 και στη βάση της Πλατφόρμας Ασφάλειας διά της Συνεργασίας του ΟΑΣΕ. Επιβάλλεται, τόνισε, όπως τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ παραμείνουν προσηλωμένα στις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές προς επίτευξη μιας μετά-Κιότο παγκόσμιας συμφωνίας μέχρι το 2015.

Υπογράμμισε ακόμα τη σημασία μιας ενισχυμένης συνεργασίας ΟΑΣΕ – ΟΗΕ, η οποία να αντανακλάται στην ουσιαστική συμβολή του ΟΑΣΕ στη δράση «Νερό για Ζωή» 2005-2015 και στην προσέγγιση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του εν λόγω Οργανισμού η οποία αποσκοπεί στην καθολική, περιεκτική και αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των περιορισμένων υδάτινων πόρων και στην αντιμετώπιση συγκρουσιακών διεκδικήσεων που αφορούν στο νερό. Στο πλαίσιο αυτό, υπέδειξε, πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην ισχυρή αλληλεξάρτηση μεταξύ του νερού και της ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας, η οποία αλληλεξάρτηση πρέπει να αντανακλάται σε επαρκείς κοινωνικές πολιτικές.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του ΟΑΣΕ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στον τομέα αυτό, μέσω της προώθησης έργων για διαχείριση του νερού που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες μίας ή περισσοτέρων χωρών της περιοχής. Υπό το φως δε της αυξανόμενης αστάθειας στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, πρόσθεσε, προβάλλει η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ βορείων και νοτίων χωρών, καθώς και μεταξύ των νοτίων χωρών όσον αφορά σε άκρως αμφιλεγόμενα ζητήματα διαχείρισης νερού.Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν η Κ.Σ.ΟΑΣΕ και τα συμμετέχοντα σε αυτήν Κοινοβούλια, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους οργανισμούς, περιλαμβανομένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου.

----------------------