28/2/14

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανανέωσε τα Τουριστικά Διατάγματα

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει ότι έχουν ανανεωθεί τα Τουριστικά Διατάγματα για την περίοδο που αρχίζει την 1η Μαρτίου και λήγει την 31η Μαΐου 2014.


Σύμφωνα με τα Διατάγματα, τα καταστήματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ανοικτά από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο, από τις 5.00 π.μ μέχρι τις 10.00 ή 11.00 μ.μ., ανάλογα με την επαρχία. Κατά την Κυριακή, όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν από τις 10.30 π.μ. μέχρι και τις 7.30 μ.μ. Η ρύθμιση σ’ ό,τι αφορά την Κυριακή αποσκοπεί στην παροχή στα περίπτερα/καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και στα αρτοποιεία της δυνατότητας εξυπηρέτησης των καταναλωτών κατά τις πρωινές και νυκτερινές ώρες και κατ’ επέκταση στην αύξηση του κύκλου εργασιών τους.
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέδωσε και Διάταγμα με βάση το οποίο εμπλουτίζεται περαιτέρω ο κατάλογος των προϊόντων που μπορούν να διατίθενται από τα περίπτερα/καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης. Πιο αναλυτικά, τα εν λόγω καταστήματα, πέραν των υφιστάμενων προϊόντων τους, θα είναι σε θέση να διαθέτουν προς πώληση καθαριστικά οικιακής χρήσης, ρύζι, μακαρόνια, ξύδι και καυσόξυλα. Παράλληλα και μέσα στο ίδιο πλαίσιο, οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν των νέων σχεδίων του Υπουργείου με τα οποία επιχορηγείται η απασχόληση υφιστάμενου και ενθαρρύνεται η απασχόληση νέου προσωπικού.
Έχει επίσης υπογραφεί και Μνημόνιο Συμφωνίας, παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδέσμων του λιανικού εμπορίου, σε σχέση με την απασχόληση στον κλάδο. Βάσει του Μνημονίου, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να καλύπτουν τυχόν νέες ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό με νέες προσλήψεις. Επιπρόσθετα, οι εργοδοτικές οργανώσεις επαναβεβαιώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για τους υφιστάμενους υπαλλήλους και συγκεκριμένα υπαλλήλους σε καταστήματα τα οποία δεν ήσαν ανοικτά κατά την Κυριακή πριν από τις 08.07.2013 και ήταν εργοδοτημένοι πριν την ημερομηνία αυτή, συμπεριλαμβάνεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία το εβδομαδιαίο ωράριο των 38 ωρών θα πρέπει να συνεχίσει να κατανέμεται από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο με πληρωμή υπερωρίας για τις Κυριακές.
Τέλος, επαναλαμβάνεται ότι η έκδοση των Διαταγμάτων αποτελεί ακόμη ένα μέτρο υλοποίησης της πολιτικής της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση της οικονομίας. Όπως έχει τονιστεί και παλαιότερα, στόχος των αποφάσεων είναι όπως τονωθεί η αγορά και αυξηθεί η απασχόληση στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, πράγμα που έχει επιτευχθεί αφού από την υιοθέτηση των διευρυμένων ωραρίων πραγματοποιήθηκαν πέραν των 5.000 προσλήψεων. Επίσης, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής, όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, σε ολόκληρη την Κύπρο, τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης σε ό,τι αφορά την οικονομική τους δραστηριότητα κατά τρόπο που ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να αποφασίζει τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας του καταστήματός του.