6/2/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης εγκαινίασε το Πρόγραμμα Καταγραφής Υγροτόπων της Κύπρου







Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης εγκαινίασε, σήμερα, το Πρόγραμμα Καταγραφής Υγροτόπων της Κύπρου που θα υλοποιηθεί από το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria. Η έναρξη του Προγράμματος γίνεται στα πλαίσια των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.



Στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για διατήρηση του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση των υγροτόπων, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα στοιχεία και με την ποιότητα της ζωής μας. Οι υγροβιότοποι, ανέφερε, αποτελούν εξαιρετικής σημασίας οικοσυστήματα, καθώς συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά ή σπάνια, και απειλούμενα με εξαφάνιση. Σήμερα, επεσήμανε, οι υγροβιότοποι του νησιού δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από ό,τι στο παρελθόν, αφού εξαρτώνται άμεσα από φυσικές, αλλά και τεχνητές εισροές υδάτινων αποθεμάτων και επηρεάζονται από διάφορες ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως η οικιστική ανάπτυξη, η αλόγιστη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών και η ρύπανση των νερών.

Το πρόγραμμα καταγραφής υγροτόπων, κατέληξε ο κ. Κουγιάλης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των ειδών χλωρίδας και πανίδας.
-------------------------