25/2/14

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Σερβία






Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Σερβία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη. Κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Tomislav Nikolic και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Aleksandar Vucic, ενώ πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογό του κ. Ivan Mrkic.
Ο κ. Υπουργός έγινε επίσης δεκτός και από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, ενώ παραχώρησε συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όλες οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό και εγκάρδιο κλίμα, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι στενές και φιλικές σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες στηρίζονται σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, έγινε μια γενική αξιολόγηση του υψηλού επιπέδου τους και επιβεβαιώθηκε η πραγματοποίηση της 2ης Διακυβερνητικής Διάσκεψης Κύπρου - Σερβίας στη Λευκωσία εντός του 2014.  Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις και την έναρξη ουσιωδών διαπραγματεύσεων στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος, λαμβάνοντας την αμέριστη  στήριξη όλων των συνομιλητών του.

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπου ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, όπως ανέκαθεν, θα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει τη δίκαιη αξιολόγηση της Σερβίας κατά την εξέλιξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δεν θα συναινέσει στην επιβολή επιπρόσθετων όρων.  Τόνισε παράλληλα πως η Σερβία είναι πολύ σημαντική για την ΕΕ, αφού έχει τον κεντρικότερο ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ένα ρόλο τον οποίο μπορεί να διευρύνει περαιτέρω.
Ο κ. Κασουλίδης χαιρέτισε το θάρρος της σερβικής ηγεσίας να προχωρήσει  σε σημαντικά και εποικοδομητικά βήματα σε ό,τι αφορά τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, προσθέτοντας ότι η εν λόγω διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω, αφού αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας παράλληλα την τήρηση εποικοδομητικής στάσης από πλευράς Κύπρου σε επίπεδο ΕΕ.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με επίκεντρο τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ενώ στις συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πατριάρχη Σερβίας αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την προστασία της θρησκευτικής κληρονομιάς και των χριστιανικών πληθυσμών.

Ο κ. Κασουλίδης μετέβηκε σήμερα στην Ποντγκόριτσα, για να  πραγματοποιήσει επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. 


-----------------