16/1/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο στο Lancaster House



 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, παρακάθισε ψες σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του, στο Lancaster House, ο Υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Michael Fallon, στην παρουσία επιχειρηματικών της χώρας.



Σε παρέμβαση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:  «Η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο,  σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νοτιοανατολική της άκρη, χώρα κοντά, και κατά καιρούς επηρεαζόμενη, από την ιστορικά ταραχώδη περιοχή, γνωστή για την πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και δυστυχώς ως το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι διαιρεμένο.

 Mε την αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών καταλαβαίνει κάποιος τη δυναμική που σχετίζεται με τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι ένας από τους κύριους στόχους της Κυβέρνησής μου κατά τους τελευταίους δέκα μήνες είναι η επανατοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στη βάση μιας συνολικής και εξωστρεφούς προσέγγισης που στοχεύει στην προώθηση διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας με τους γείτονες μας.

Πρωταρχικός μου στόχος στις εξωτερικές σχέσεις είναι η παροχή μιας ξεκάθαρης ταυτότητας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, βασισμένης στις διεθνείς εξελίξεις. Προς τον σκοπό αυτό, το επίκεντρο της Κυβέρνησης είναι να συμβάλει, με αποφασιστικό τρόπο, στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας δράττοντας των προοπτικών που παρέχει η γεωγραφική θέση της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ενεργά επιδιώκει την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες για μια ειρηνική και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι «με τους γείτονες μας μοιραζόμαστε τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη λεκάνη του Λεβιάθαν και την κοινή βούληση να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για όλες τις χώρες της Ανατολής Μεσογείου και σημείωσε ότι οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου δημιουργούν τη δυναμική για μεγαλύτερη συνεργασία.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος των προκλήσεων που χωρίζουν τους εταίρους στην περιοχή, αλλά τον κοινό παρονομαστή στην επιδίωξη του οράματος για αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων ως ένας καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επισήμανε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει και να εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υλοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ΕΕ και των εταίρων της Κύπρου.  

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργασιών όπως με τους ενδιαφερόμενους φορείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερου τις πολλές βρετανικές επιχειρήσεις που έχουν εξειδίκευση σε τεράστιο βαθμό στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο κ. Fallon αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με το Ηνωμένο Βασίλειο ιστορικά και πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο χώρος όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση αφού πάνω  από 50 χρόνια πριν, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανεξαρτησία της Κύπρου στο Lancaster House.
Ο κ. Fallon είπε ότι «η Κύπρος είναι ένα σημαντικός εταίρος για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία σε μια συνήθως ταραχώδη περιοχή. Είναι η στήριξη της Κύπρου που βοηθά στην καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία δεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως σταθερή δημοκρατία προωθώντας την ειρήνη στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο κ. Fallon είπε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία για όλη την περιοχή και στη μεγαλύτερη παροχή ενέργειας που έχει ανάγκη η ΕΕ.

Όπως είπε ο Βρετανός Υπουργός, στο δείπνο προσκλήθηκαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων με ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι «οι βρετανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εργαστούν με την Κύπρο για να αξιοποιήσουν πλήρως τα αποθέματα υδρογονανθράκων».    

--------------------