25/1/14

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη συνάντηση των Προέδρων Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων του Νότου της EE






Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στην πρώτη  Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συνάντηση, ο λόγος ύπαρξης της οποίας έγκειται πρωτίστως στα κοινά χαρακτηριστικά που οι χώρες μας μοιράζονται, δεδομένης της μεταξύ τους γεωγραφικής εγγύτητας και της τοποθεσίας τους, στο νότιο άκρο της Ευρώπης. Επιπρόσθετα βέβαια μοιραζόμαστε όσα η κοινή μεσογειακή ταυτότητα εμπερικλείει: την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τρόπο σκέψης, αλλά και τον τρόπο ζωής.  

Πέρα από τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά, η ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των χωρών μας, με στόχο την επίδρασή μας στη διαμόρφωση των σχετικών ευρωπαϊκών πολιτικών, προκύπτει και από τις κοινές προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προκλήσεις, που σχετίζονται με τη γειτνίασή μας με μια περιοχή η οποία κλονίζεται από μακροχρόνιες και αλλεπάλληλες κρίσεις και συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής. Αυτές οι συνθήκες εντείνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα, προκαλώντας πρόσθετες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις στα κράτη μας, περιλαμβανομένης της ανάγκης για νέες δομές στη φιλοξενία μεγάλου αριθμού μεταναστών, με κόστος καθόλου ευκαταφρόνητο. Παράλληλα, λόγω αυτών των συνθηκών και τις περίπλοκες σχέσεις που δημιουργεί το γεωπολιτικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, τίθενται εμπόδια στην ασφαλή δραστηριότητα στη θάλασσα, η οποία μας ενώνει μεν, αποτελεί όμως συχνά σημείο τριβής, ειδικά όταν κάποια κράτη αρνούνται να συμμορφωθούν με διεθνείς κανόνες που διέπουν το δίκαιο της θάλασσας. Από τις συνθήκες αστάθειας προκύπτουν, εξάλλου, σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που προστίθενται στις συνήθεις περιβαλλοντικές προκλήσεις σε σχέση με το κλίμα της Μεσογείου και τα όσα συνεπάγονται η λειψυδρία, η απερήμωση και οι πυρκαγιές.

Δυστυχώς, οι χώρες του Νότου έχουν επίσης ταυτιστεί, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες. Τρεις χώρες εκ των τεσσάρων που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, βρίσκονται γεωγραφικά στον Νότο της Ευρώπης. Στις χώρες αυτές, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο έντονες, ενώ η συνεχής επιβολή μέτρων λιτότητας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά αντίθετα, περιορίζει περαιτέρω την ελπίδα απεμπλοκής, στο άμεσο μέλλον, από τα δεινά της κρίσης.

Στην Κύπρο, έχουμε υποστεί καταστροφικές συνέπειες στον τραπεζικό τομέα και κατ’ επέκταση στην οικονομία μας γενικότερα, από τις πρωτοφανείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Eurogroup και αφορούν στις προϋποθέσεις για παροχή της οικονομικής στήριξης προς τη χώρα. Σήμερα, συνεχίζουμε να βιώνουμε την αυταρχικότητα από πλευράς των δανειστών μας, σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν από την Κύπρο. Αμφισβητούμε έντονα την αποτελεσματικότητα της στείρας λιτότητας χωρίς συνοδευτικά μέτρα και ολοκληρωμένες πολιτικές που να προωθούν την ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε την εφαρμογή πολιτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών από πλευράς Eurogroup, ενώ συντασσόμαστε στην προσπάθεια της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διερεύνηση του ρόλου, των όρων εντολής και της λειτουργίας της Τρόικας σε σχέση με τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.

Η απουσία νομικής βάσης, στην οποία να στηρίζεται το όργανο αυτό, η απουσία δημοκρατικού ελέγχου σε ό,τι αφορά στις εργασίες και αποφάσεις του, αλλά και η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στις χώρες όπου η Τρόικα δραστηριοποιείται, έρχονται να προστεθούν σε όσα εξοργίζουν τους πολίτες, οι οποίοι αμφισβητούν στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αμφισβήτηση των πολιτών προς την Ένωση και τους θεσμούς της αποτελεί ακόμα σημαντικότερη και πιο επίκαιρη πρόκληση ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Στην απάντηση του ερωτήματος αυτού, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια της Ευρώπης, τα οποία μάχονται συνεχώς για την ενίσχυση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τη μείωση και εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος που παραμένει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα εθνικά Κοινοβούλια μάχονται για να επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στους πολίτες και να τους θέσει, όπως και το συμφέρον τους, στο κέντρο των πολιτικών της. Των πολιτικών εκείνων που δεν θα μετρούν την ευημερία και την ανάπτυξη μόνο βάσει αριθμών και στατιστικών στοιχείων, αλλά θα βασίζουν τις μετρήσεις τους και σε δείκτες που θα συνδέονται με την ποιότητα ζωής και την ευημερία των πολιτών. Τα εθνικά κοινοβούλια μάχονται για μια Ευρώπη, όπου δεν θα υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου, αλλά θα επικρατεί η ισότητα, πρακτική και χειροπιαστή, για όλα τα κράτη μέλη.

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που καλωσορίζω με θέρμη την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, να σας προσκαλέσει για καλύτερο συντονισμό, με στόχο τη συμβολή των Κοινοβουλίων μας στον εντοπισμό θεμάτων που θεωρούμε θεμιτό να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος των πολιτών. Είμαι βέβαιος ότι οι εποικοδομητικές συζητήσεις σας κατά τη Συνάντηση αυτή θα συμβάλουν σημαντικά στην επιτυχία του δύσκολου έργου που καλείστε να διαδραματίσετε, ως Προέδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για το καλό όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Σας εύχομαι, τέλος, καλή διαμονή στην Κύπρο, ελπίζοντας ότι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μερικά έστω στοιχεία της θερμής κυπριακής φιλοξενίας.

Σας ευχαριστώ.

________________