25/1/14

Έληξαν οι εργασίες της συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Ευρωπαϊκού Νότου






Διεξήχθησαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της πρώτης συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων του Ευρωπαϊκού Νότου, στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν, πέρα από την Κύπρο, τα κοινοβούλια επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου: της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ενώ ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε την εισαγωγική ομιλία των εργασιών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, στο μεγαλύτερο μέρος της, σε θέματα που αφορούν στην καθιέρωση και οργάνωση της εν λόγω συνάντησης.

Με το πέρας των συζητήσεών τους, οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν Διακήρυξη, στο κείμενο της οποίας τονίζεται, ανάμεσα σ’ άλλα, η ανάγκη για εμβάθυνση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας προς από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στη Διακήρυξη, προβλέπεται γι’ αυτό τον σκοπό η δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ, που θα συνέρχεται δύο φορές τον χρόνο πριν τις συναντήσεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) και στο οποίο οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Νότου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάζουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να προβαίνουν ει δυνατόν σε κοινές εισηγήσεις και να στηρίζουν κοινές θέσεις επί θεμάτων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, που θα επιλέγονται για να τεθούν προς συζήτηση στις ημερήσιες διατάξεις των Διασκέψεων της COSAC. Στη συνάντηση θα καλούνται επίσης να παραστούν ως παρατηρητές οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες του Νότου.
__________________