29/1/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γ. Λουκαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο


Μιλώντας για το θέμα της πρόληψης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη ενώπιον της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η πρόληψη του φαινομένου αυτού πρέπει να στοχεύει πρωτίστως στην πάταξη των γενεσιουργών αιτιών που προκαλούν και αναπαράγουν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
Υπογράμμισε δε ότι οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες χαρακτηρίζουν σήμερα τις κοινωνίες, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα, έχουν αφενός οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες προέλευσης και αφετέρου στην όξυνση των φαινομένων ρατσισμού στις χώρες υποδοχής.

Τα φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης που παρατηρείται, επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Λουκαΐδης, δεν είναι μόνο απότοκο των συνθηκών φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης που βιώνουν οι λαοί, συνεπεία της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών τους πόρων από εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Η μετανάστευση, συμπλήρωσε, είναι επίσης το τραγικό επακόλουθο άδικων πολέμων και ξένων επεμβάσεων, που οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις και συνεχή μεταναστευτικά ρεύματα. Στις πλείστες χώρες υποδοχής και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό νότο, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα λιτότητας και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οδηγώντας μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στην κοινωνική περιθωριοποίηση και στην οικονομική εξαθλίωση. Η εκρηκτική αυτή κατάσταση, συμπλήρωσε, έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη διείσδυση και λαϊκιστικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών καταστάσεων σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.

Στη συνέχεια, ο Κύπριος Βουλευτής ανέφερε ότι η εμφάνιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας συνδέεται επίσης με τη γενικότερη απαξίωση προς τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κέντρα εξουσίας, τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει ν’ ανταποκριθούν επαρκώς στα σύνθετα προβλήματα της καθημερινότητας των ευρωπαίων πολιτών. Συνεπώς, σημείωσε ο κ. Λουκαΐδης, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία να στοχεύει στην πρόληψη. Πρώτα απ’ όλα στη έμπρακτη διασφάλιση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Παράλληλα θα πρέπει να στοχεύει στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια στρατηγική, εξήγησε, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει εκ μέρους των κυβερνήσεων, από τη μια, την τήρηση των υποσχέσεων για ίσες ευκαιρίες και από την άλλη, εκ μέρους των κοινοβουλίων, τη θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Η κοινωνία των πολιτών, πρόσθεσε, χρειάζεται να ενεργεί προληπτικά και να ασκεί πιέσεις, ώστε οι κυβερνήσεις να συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, τόνισε, οι υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων θα πρέπει να ενισχυθούν με τα κατάλληλα νομικά και οικονομικά μέσα. Εξίσου σημαντικός άξονας προς αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, συμπλήρωσε, καθίσταται η καλλιέργεια της πολυπολιτισμικότητας στην εκπαίδευση αλλά και από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Οι συνθήκες αυτές είναι δύσκολο να ανατραπούν, χωρίς αλλαγή στην παρούσα οικονομική κατάσταση και, αν αυτή δεν μεταβληθεί αισθητά, θα είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστεί ο ρατσισμός, που είναι διάχυτος στις κοινωνίες μας, κατέληξε ο Κύπριος Βουλευτής.