23/1/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις αναφορές Ερντογάν

Με τέτοιες υπεροπτικές δηλώσεις, όπως αυτές του κ. Ερντογάν, δεν διαμορφώνεται κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες υπεροπτικές δηλώσεις δεν διαμορφώνει κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν χρειάζεται μαθήματα ούτε σύνεσης ούτε πολιτικής βούλησης για τη λύση του Κυπριακού. Έχει αποδείξει σε όλη τη διαχρονική του πολιτική πορεία ότι είναι συνεπής υπερασπιστής των κοινών συμφερόντων μιας κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδείξει στην πράξη τι σημαίνει πολιτική βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος, για ειρήνευση στην Ανατολική Μεσόγειο και, επαναλαμβάνω, δεν χρειάζεται μαθήματα από κανέναν.

Ο κ. Ερντογάν αυτό που πρέπει να κάνει, και το υπαινίχθη και μόνος του στις Βρυξέλλες, είναι επιτέλους να υποδείξει και να καθοδηγήσει σωστά τον κ. Έρογλου να αποδεσμευτεί από την Ντενκτασική κληρονομιά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε σαφώς είναι ότι, στο σύνολό της η κοινωνία, οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν σε λύση και την επιδιώκουν το συντομότερο. Κάποιοι άλλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι αυτή η λύση θα πρέπει να συζητηθεί πάνω σε ουσιαστική βάση διαπραγμάτευσης το συντομότερο και να έχει προοπτική κατάληξης το συντομότερο».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Έρογλου αναφορικά με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Παρά να στέλλει τελεσίγραφα είναι καιρός να αντιληφθεί ότι αυτό που επείγει δεν είναι η αποστολή τελεσιγράφων αλλά η επίδειξη της δικής του πολιτικής βούλησης ως του πολιτικού ηγέτη, αυτή τη στιγμή, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για να προχωρήσουμε στον ουσιαστικό διάλογο. Πρέπει να αντιληφθεί ότι με τα τελεσίγραφα το μόνο που γίνεται είναι να καταστρέφει το όποιο κλίμα επιχειρεί αυτή τη στιγμή να διαμορφώσει και ο διεθνής παράγοντας, ο οποίος όντως, για συγκεκριμένους λόγους, προωθεί λύση του Κυπριακού. Και πρέπει να αντιληφθεί ότι οι ντενκτασικές του καταβολές δεν είναι δικαιολογία. Πρέπει να αποδεσμευθεί από αυτές και να αντιληφθεί ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, είναι σε βάρος της Κύπρου».