23/1/14

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2014’, που σκοπό έχει την τροποποίηση του Άρθρου 146 του Συντάγματος, ώστε αφενός μεν να προβλεφθεί η ίδρυση με νόμο Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζει προσφυγές δυνάμει του ως άνω Άρθρου, σε πρώτο βαθμό, αφετέρου δε να ενισχυθούν οι δικαιοδοτικές εξουσίες του δικαστηρίου όταν η προσφυγή αφορά σε φορολογικό ζήτημα ή διαδικασία διεθνούς προστασίας.
Ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμος του 2014», που σκοπό έχει την ίδρυση πενταμελούς Διοικητικού Δικαστηρίου, στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφασίζει σε πρώτο βαθμό για κάθε προσφυγή που ασκείται δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος, όπως το ‘Άρθρο αυτό προτείνεται με άλλο νομοσχέδιο να τροποποιηθεί.
Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αναδιάρθρωση της δικαιοδοσίας του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως ισχύει δυνάμει των περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) Νόμων και θα συμβάλουν στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στη δευτεροβάθμια δικαιοδοσία για όλες τις κατηγορίες υποθέσεων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο με τίτλο ‘Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014’, που σκοπό έχει την τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να συνάδει με τις τροποποιήσεις του Άρθρου 146 του Συντάγματος και τις ρυθμίσεις για την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο θα απονεμηθεί η αποκλειστική αρμοδιότητα εκδίκασης, σε πρώτο βαθμό, προσφυγών δυνάμει του πιο πάνω Άρθρου.
Τα πιο πάνω αφορούν πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη, ενεκρίθη και θεωρείται ότι θα εκσυγχρονίσει τον όλο θεσμό των Δικαστηρίων, θα επιταχύνει τις διαδικασίες των δικαστηριακών αποφάσεων και επιτέλους θα βοηθήσει έτσι ώστε η δικαιοσύνη να έχει αποφάσεις την ώρα που πρέπει χωρίς παρατάσεις που δημιουργούν προβλήματα».
Πρόσθεσε ότι με άλλη απόφαση του, ενόψει μάλιστα και Ευρωεκλογών, «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμο του 2014, που σκοπό έχει την τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όσων αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Επίσης, ενέκρινε τον περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014, που σκοπό έχει την αυτόματη εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για εκλογείς όλων των πολιτών της Δημοκρατίας που διαμένουν στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, οι οποίοι έχουν δικαίωμα του εκλέγειν δυνάμει του άρθρου 4 του Νόμου και κατέχουν δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.
Είναι, ήδη, γνωστό ότι αυτή η απόφαση έχει σχέση και με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις επόμενες Ευρωεκλογές. Είναι μια ισότιμη συμμετοχή για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό το νομοσχέδιο προχωρά προς τη Βουλή για έγκριση».
Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων δαπανών και για μείωση του κόστους των διπλωματικών αποστολών, έγινε ενημέρωση στο Υπουργικό Συμβούλιο από την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, η οποία τις επόμενες βδομάδες θα έχει τη συνολική αποτίμηση της συμπλεγματοποίησης των διπλωματικών αποστολών.
Μεταξύ άλλων θα γίνει περιορισμός των διπλωματικών υπαλλήλων και όσο το δυνατόν περισσότερο αξιοποίηση επιτόπιου προσωπικού».
Ερωτηθείς για το θέμα του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ήταν και είναι πολύ σημαντικό γεγονός της όλης μεταρρύθμισης του κράτους το θέμα της απονομής δικαιοσύνης. Και σε επίπεδο διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών, το θέμα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην προώθηση όχι μόνο της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του δημόσιου κόστους και στην προώθηση της σχέσης πολίτη-εξουσίας».
Πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Δικαστήριο αποτελεί αίτημα εδώ και χρόνια από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες με στόχο των επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και σημείωσε ότι είναι ένας σύγχρονος θεσμός που υπάρχει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
«Ένα τέτοιο Δικαστήριο, εκτός από την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή θα προσφέρει τη δυνατότητα και σε άλλους θεσμούς - οι οποίοι είναι σύγχρονοι και σιγά σιγά η Κυβέρνηση θα τους φέρει στο προσκήνιο εγκρίνοντας διάφορα νομοσχέδιο – που έχουν σχέση με τον τραπεζικό διαμεσολαβητή, με την έννοια της διαμεσολάβησης στην απονομή δικαιοσύνης για να περιοριστεί εν γένει μια υπερφόρτωση της ίδιας της λειτουργίας του δικαστηρίου», είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Ερωτηθείς αν το θέμα των απαλλοτριώσεων γης θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων αφορά τη σχέση Διοίκησης με τον πολίτη. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να οικοδομήσουμε τους θεσμούς που θα δημιουργήσουν αυτό το σύγχρονο κράτος που θα βοηθήσει τον τόπο μας να μπει σε μια νέα εποχή με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και με στόχο να φέρει τον πολίτη πιο κοντά του».
Τέλος κληθείς να πει από ποιους θα απαρτίζεται το Διοικητικό Δικαστήριο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η επιλογή θα γίνει με παρόμοιες διαδικασίες όπως αυτές για την επιλογή Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.