23/1/14

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενημερώθηκε για την Έκθεση που υπέβαλε ο κ. Χρίστος Πατσαλίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος έχει ορισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Ερευνών Λειτουργός, για να διεξαγάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων από τον κ. Λεωνίδα Παντελίδη, αναφορικά με την κατάθεσή του στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης, σε σχέση με τη φονική έκρηξη στη Ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.


Ο Ερευνών Λειτουργός, αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του υπέβαλε τη σχετική έκθεση στον Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, ο Ερευνών Λειτουργός μελέτησε την απόφαση του Κακουργιοδικείου, τα σχετικά πρακτικά του Κακουργιοδικείου της εξέτασης και αντεξέτασης του κ. Παντελίδη, καθώς και τη σχετική κατάθεση του στην Αστυνομία. Επιπλέον μελέτησε τις θέσεις του κ. Παντελίδη ως προς την έρευνα, καθώς και τα σχόλια του στα διάφορα σημεία της έρευνας που τον αφορούν προσωπικά.

Στο πόρισμα του ο Ερευνών Λειτουργός καταλήγει ότι το ζήτημα κατά πόσο τα γεγονότα που προκύπτουν από την υπόθεση συνιστούν και πειθαρχικό παράπτωμα, είναι νομικό. Ειδικότερα, παρά το ότι στο πόρισμα του εκλαμβάνει ως γεγονός ότι το Κακουργιοδικείο δεν θεώρησε ως πειστική τη μαρτυρία Παντελίδη, ο Ερευνών Λειτουργός δεν καταλήγει σε συμπέρασμα για το κατά πόσον το γεγονός ότι ένας μάρτυρας δεν γίνεται πιστευτός από το Δικαστήριο θα μπορούσε να συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα, ιδιαίτερα εφόσον ένα τέτοιο γεγονός δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ψευδορκία.

Με βάση τα πιο πάνω ο Υπουργός Εξωτερικών υπέβαλε το ζήτημα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και συμφώνησε με το συμπέρασμα του Ερευνώντος Λειτουργού.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης των πιο κάτω 492 θέσεων πρώτου διορισμού στην Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 4(1), (2) και (3) των περί Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νομών:

• Μέση Γενική Εκπαίδευση - 263 θέσεις Καθηγητή (Κλ. Α8, Α10 και Α11)

• Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση - 16 θέσεις Εκπαιδευτή (Κλ. Α8, Α10 και Α11)
- 2 θέσεις Εκπαιδευτή (Κλ. Α5 και Α7)

• Δημοτική Εκπαίδευση - 156 θέσεις Δασκάλου (Κλ. Α8, Α10 και Α11)
- 45 θέσεις Νηπιαγωγού (Κλ. Α8, Α10 και Α11)
- 10 θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού (Κλ. Α8, Α10 και Α11)

Από την απόφαση δεν προκύπτει πρόσθετο κόστος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €1.846.712 για την κάλυψη, μεταξύ άλλων:

Αριθμού αιτημάτων για έναρξη χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής σε νέα περιστατικά ασθενών €833.713,18.
Για θεραπεία με το φάρμακο Exjade 10 νέων ασθενών €304.274.
Για παροχή αγωγής σε ασθενής με κατά πλάκα σκλήρυνση €303.999.
Εξειδικευμένη αγωγή σε ασθενή €9.170.

Με άλλη του απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δημοσίευση όλων των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, από την ιστοσελίδα της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαιρουμένων των αποφάσεων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης όπως ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να διορίσει Ερευνώντες Λειτουργούς, για να διεξαγάγουν έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων εναντίον μονίμων και έκτακτων μελών του προσωπικού Φυλακών, για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακομεταχείρισης Ρουμάνου που κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές, της αυτοκτονίας Ιρανού κατάδικου και απόπειρας αυτοκτονίας άλλου κρατούμενου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως την αρμόδια Εθνική Αρχή και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου ως την αρμόδια Εθνική Υπηρεσία για τη διαχείριση του Κεφαλαίου «Νεολαία» του Προγράμματος «Erasmus+» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής είναι:

Να παρακολουθεί και να εποπτεύει τη διαχείριση του Προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.
Να καλύπτει με χορηγία μέρος των διοικητικών εξόδων της Εθνικής Υπηρεσίας.
Να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους, σχετικά με τις δραστηριότητες, που διεξήγαγε για παρακολούθηση και εποπτεία του Προγράμματος.
Να αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των πόρων που μεταφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Εθνική Υπηρεσία.
Να αναλαμβάνει την ευθύνη έναντι της Επιτροπής σε περίπτωση παρατυπίας, αμέλειας ή απάτης που αποδίδεται στην Εθνική Υπηρεσία, καθώς και σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων ή ανεπαρκούς απόδοσης της Υπηρεσίας και εφόσον αυτό εγείρει αξιώσεις εκ μέρους της Επιτροπής.
Να επιλέγει ανεξάρτητο ελεγκτικό Οίκο, ο οποίος θα εκδίδει ελεγκτική γνώμη σε σχέση με την Ετήσια Διαχειριστική Δήλωση Αξιοπιστίας (Yearly Management Declaration of Assurance), την οποία θα ετοιμάζει η Εθνική Υπηρεσία.