21/1/14

Προϊόντα που περιέχουν Επικίνδυνες Χημικές Ουσίες





Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην Κοινοτική Αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:


1.    Παιδικές κούκλες επωνυμίας «Ousdy», με κωδικούς 8062-A1 και 8062-A2. Τα προϊόντα είναι  Kινεζικής  κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ισπανίας και περιέχουν τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


2.    Μπρελόκ ονομασίας «magic cube keychain», με κωδικό 1101831. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Κροατίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg / cm² / εβδομάδα.


3.    Σετ επιδιόρθωσης ελαστικών ποδηλάτου  επωνυμίας «House Tools», με κωδικoύς αριθμούς 6023094 και 6023882. Τα προϊόντα είναι  Kινεζικής  κατασκευής, εντοπίστηκαν στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την καρκινογόνο ουσία Βενζόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


4.    Παιδικό παιχνίδι ( Δεινόσαυρος) ονομασίας «Animal World», με κωδικό 3205. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και φθαλικό δι-ισοεννεϋλεστέρα (DINP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.



5.    Θέρμος με την επωνυμία «SUCCESS» και Barcode 8436034915270. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει ίνες αμιάντου, υλικό που έχει χαρακτηρισθεί ως καρκινογόνο και απαγορεύεται η χρήση του


6.    Σετ επιδιόρθωσης ελαστικών ποδηλάτου  επωνυμίας «Huls» με κωδικό αριθμό 33520. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει την καρκινογόνο ουσία Βενζόλιο και την επικίνδυνη ουσία Τολουόλιο, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


7. Γυναικεία σανδάλια επωνυμίας «Tamaris», με κωδικό 112813430. Το προϊόν είναι Ιταλικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο.
.

8.     Παιδικά jeans επωνυμίας «PUSBLU», με κωδικό E02. Τo προϊόν είναι κατασκευασμένο στο Μπαγκλαντές εντοπίστηκε στην αγορά της Γερμανίας και περιέχει αζωχρωστικές οι οποίες απελευθερώνουν την καρκινογόνο ουσία βενζιδίνη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο. 

9.    Σπρέι για ιστιοσανίδες επωνυμίας «Monster Paint», με κωδικό  1A30L009F. Το προϊόν είναι παρασκευασμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό βενζυλοβουτυλεστέρα (BBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.


10. Αντικουνουπικό σκεύασμα επωνυμίας «Dekora»,  με κωδικό 9000464. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και είναι επικίνδυνο καθώς δεν έχει την προβλεπόμενη επισήμανση στην συσκευασία ως Βιοκτόνο και η εμφάνιση του προϊόντος είναι ελκυστική για τα παιδιά παρότι είναι ένα επικίνδυνο χημικό σκεύασμα


11. Παιδικό σετ παιχνιδιού (παπάκια)», με κωδικό V039/38498. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Κροατίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.


12. Πλαστικές κούκλες επωνυμίας «Guangda», με κωδικό 105. Το προϊόν είναι Κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει τις τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) και Φθαλικό διβουτύλεστερα (DBP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.
   

13. Πλαστική κούκλα επωνυμίας «TV Products» με κωδικό PM-942. Το προϊόν είναι κατασκευασμένο στο Χονγκ Κονγκ, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.




Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην Κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405611, 22405609 και 22405637.


17.1.2014                                                           ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ