2/1/14

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνα



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον πρέσβη της

Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνα



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng. Η συνάντηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Κινέζου πρέσβη, προκειμένου να εξεταστεί η παροχή  διευκολύνσεων προς την φρεγάτα YANCHENG του κινέζικου πολεμικού ναυτικού, η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών υλικών από τη Συρία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας. Η εν λόγω φρεγάτα αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Λεμεσού αύριο.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον κινέζο πρέσβη για την απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει την επιχείρηση του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για τη μεταφορά και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κυβέρνηση θα παρέχει διευκολύνσεις στο κινεζικό ναυτικό.

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θα επιτραπεί ο ελλιμενισμός πλοίων με χημικά στα λιμάνια της, αλλά ούτε μεταφορά ή και καταστροφή τους εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πλοίο του κινέζικου πολεμικού ναυτικού επισκέπτεται την Κύπρο και ο κ. Φωτίου προτίθεται να επισκεφθεί τη φρεγάτα YANCHENG, μαζί με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μετά από σχετική πρόσκληση του.
2/1/2014