23/1/14

Προκαταρκτική Έκθεση Άγγλων Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και εξ’ αφορμής του ότι η Προκαταρκτική Έκθεση διέρρευσε (όχι από το Υπουργείο) σε ένα ΜΜΕ, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου αποστέλλεται η Προκαταρκτική Έκθεση σε όλα τα ΜΜΕ.

Η σχετική μελέτη παρελήφθη χθες από το Υπουργείο και απεστάλη αυθημερόν, σε ηλεκτρονική μορφή, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κόμματα, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων), όπως δημόσια είχε δεσμευτεί προς τούτο ο Υπουργός Εσωτερικών.
Διακηρυγμένος στόχος και πρόθεση του Υπουργείου είναι η εμπλοκή όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα σ’ ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό διάλογο για την αναγκαία Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Σε αυτά τα πλαίσια, αναφέρονται τα αμέσως επόμενα βήματα:
Πρώτον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση εντός της επόμενης εβδομάδας με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, στην οποία θα προσκληθούν και όλοι οι Δήμαρχοι, για παρουσίαση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Προκαταρκτική Έκθεση των Άγγλων Εμπειρογνώμων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.
Δεύτερον, μεταξύ 4 και 6 Φεβρουαρίου, και πάλι με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, προγραμματίστηκε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με όλα τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Τρίτον, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης, σύντομα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή οργανωμένων φορέων και οργανώσεων καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέταρτον, μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου, οι Άγγλοι Εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την Προκαταρκτική Έκθεση και τις προτεινόμενες επιλογές σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, για λήψη επιπρόσθετων απόψεων. Στη συνέχεια, και με βάση την Προκαταρκτική Έκθεση, θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, όπου θα αναζητηθεί συναίνεση (to build consensus) στη βάση των προτεινόμενων επιλογών.
Πέμπτον, στις 31 Μαρτίου 2014 οι Άγγλοι Εμπειρογνώμονες θα αποστείλουν την Τελική Έκθεση.
Επαναλαμβάνεται, όπως επανειλημμένα και δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Υπουργός, ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί να συμφωνήσει για το νέο μοντέλο και το σχέδιο δράσης για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τον Ιούνιο του 2014, με κατάληξη την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να καταλήξει στο τι είδους Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε για την Κύπρο του μέλλοντος, μέσα από τη σύνθεση των απόψεων και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.