23/1/14

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας για το θέμα της υπερωριακής αποζημίωσης των ιατρών του δημόσιου τομέα

Διάσκεψη Τύπου για το θέμα της υπερωριακής αποζημίωσης των ιατρών του δημόσιου τομέα έδωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Δρ. Πέτρος Πετρίδης. Στην τοποθέτηση του ο Δρ. Πετρίδης σημείωσε τα εξής:


«Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το τοπίο για μια σειρά από ζητήματα με στόχο την προβολή μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις Συντεχνίες των Ιατρών του Δημοσίου κατά τους τελευταίους τρείς μήνες.

Προτού όμως παραθέσω τα γεγονότα των διαπραγματεύσεων θα ήθελα να σας παραπέμψω στις ετήσιες εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία διαχρονικά εντοπίζει αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης των ιατρών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, η Γενική Ελέγκτρια, στις εκθέσεις της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

· Το όλο σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και κενά, με αποτέλεσμα η υπερωριακή αποζημίωση που καταβάλλεται, να μην είναι δυνατό να τεκμηριώνεται σε όλες τις περιπτώσεις, παρέχοντας την ευχέρεια για εκμετάλλευση. Συνεπώς το σύστημα δεν διασφαλίζει την επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για υπερωριακή απασχόληση του ιατρικού προσωπικού.

· Αδυναμία επιβεβαίωσης του χρόνου υπερωριακής απασχόλησης. Παρατηρήθηκε ότι δεν τυχγάνουν εφαρμογής από το ιατρικό προσωπικό οι Διατάξεις του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Προσωπικού που διέπουν τον έλεγχο του ωράριου της Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία).

· Υποβολή αιτημάτων για υπερωριακή αποζημίωση μεγάλου αριθμού ωρών. Παρατηρούνται περιπτώσεις όπου ιατροί υποβάλλουν αίτημα για υπερωριακή αποζημίωση για μεγάλο αριθμό ωρών, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τις 14 ώρες πραγματικής εργασίας την ημέρα, πέραν του κανονικού ωραρίου.

· Πειθαρχική έρευνα για διαπίστωση του ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος, μετά από καταγγελίες για κατάχρηση συστήματος. Οι καταγγελίες αυτές διερευνήθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία, η οποία αποφάσισε τη διακοπή της έρευνας λόγω κενών των πρακτικών/διαδικασιών του συστήματος.

Στις εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας γίνονται εισηγήσεις για επαναξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος υπερωριακής αποζημίωσης.

Πέραν των εκθέσεων της Γενικής Ελέγκτριας, στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα, υπάρχει σχετική πρόνοια για επαναξιολόγηση όλων των υφιστάμενων συστημάτων υπερωριακής αποζημίωσης του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Υπουργείο Υγείας, αρχές Νοεμβρίου 2013, άρχισε διαπραγματεύσεις με τις Συντεχνίες των Κυβερνητικών ιατρών για επαναξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος με σκοπό την εισαγωγή ενός συστήματος το οποίο να εξυπηρετεί πρωτίστως τους ασθενείς, να είναι δίκαιο προς το ιατρικό προσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του και να εξαλείψει τυχόν αδυναμίες ελέγχου που υπήρχαν στο υφιστάμενο σύστημα.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είχε συμφωνηθεί το κατ΄ αρχήν πλαίσιο εργασίας, το οποίο συμπεριλάμβανε την μέθοδο αποζημίωσης και την ομαδοποίηση/ κατηγοριοποίηση των διαφόρων ειδικότητων. Επίσης, το αίτημα των Συντεχνιών για πιστή εφαρμογή των προνοιών του «περί της Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας του 2002» Νόμου έγινε αποδεκτό και λήφθηκε σοβαρά υπόψη στην διαμόρφωση, τόσο του τελικού προσχεδιού συμφωνίας όσο και κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου ωρών αποζημίωσης.

Να σημειωθεί ότι οι εκπροσώποι των Συντεχνιών είχαν ενημερωθεί από τις πρώτες συναντήσεις ότι το ποσό που περιλαμβανόταν στους Προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας για το 2014 ήταν συγκεκριμένο και το Υπουργείο Υγείας θα κυμαινόταν σ΄ αυτά τα πλαίσια. Οι Συντεχνίες, παρά την αρχική τους ένσταση, αποδέχθηκαν την θέση του Υπουργείου Υγείας και δήλωσαν ότι σε περίπτωση μη οικονομικής σύγκλισης θα αποτείνονταν οι ίδιες οι Συντεχνίες απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΠΑΣΥΚΙ, προσκόμιζε σε κάθε συνεδρία και νέα αιτήματα/προτάσεις οι οποίες κατά την πλειοψηφία υιοθετούνταν από το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο, με την σύμφωνη γνώμη των Συντεχνιών, στάληκε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά λύπης μου όμως παρατηρώ ότι, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει το θέμα προς το Υπουργείο Οικονομικών για συζήτηση, εντούτοις η ΠΑΣΥΚΙ προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες δημιουργούν αρνητικό κλίμα και λανθασμένες εντυπώσεις.

Καταλήγοντας επιθυμώ να επισημάνω ότι, οι χθεσινές δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ αναφορικά με προτεινόμενο σχέδιο για εξοικονομήσεις από τους άλλους τομείς Δημόσιας Υγείας, δεν έχουν υποβληθεί γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις γραπτές τους προτάσεις»