2/1/14

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών





Με τους συγκεκριμένους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα ρουσφετιού στους οργανισμούς αυτούς, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Οι διορισμοί Προέδρων και Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών – παρά τα όσα λέχθηκαν από μερικούς περί κομματοκρατίας ή κομματικής συναλλαγής, που δεν ευσταθούν – κινούνται αυστηρώς στα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε προεκλογικώς και έκανε πράξη μετεκλογικά. Δηλαδή, σύμφωνα με τα υψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα και την κατάρτιση των διορισθέντων.

Το σημαντικότερο, όμως, από όλα είναι το γεγονός ότι τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα ρουσφετιού στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Η Κυβέρνηση, υλοποιώντας προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Αναστασιάδη, έχει ήδη προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αφαίρεση από τις αρμοδιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των εξουσιών που αφορούν διορισμούς και προαγωγές, οι οποίες θα ανατεθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Με τη ρύθμιση αυτή τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα το όποιο κομματικό ή άλλο ρουσφέτι εντός των ημικρατικών οργανισμών.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται πλέον ζήτημα ρουσφετιού ούτε και κίνητρο κομματικής συναλλαγής. Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια θα επικεντρωθούν σε διοικητικές αρμοδιότητες και αυτά ήταν τα βασικά κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη. Αν και υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, διότι η λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, η διαβούλευση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν προσέλαβε τον χαρακτήρα κομματικής συναλλαγής.

Στους νέους διορισμούς αντανακλάται η ευρύτατη ανανέωση τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, όσο και ηλικιακά. Τα άτομα που έχουν διοριστεί είναι επί το πλείστον νέα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μελών είναι κάτω των 50, γεγονός πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Οι διορισθέντες δεν είναι αυστηρά ταυτισμένοι με αυτό που η κοινωνία αποκαλεί ‘κομματικό κατεστημένο’ και καλύπτουν όλο το κοινωνικοπολιτικό φάσμα.

Η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και ουσιαστικά, αφού σε τρεις από τους σημαντικότερους ημικρατικούς οργανισμούς θα προεδρεύουν καταξιωμένες γυναίκες. Η συμμετοχή 25 γυναικών στα νέα Διοικητικά Συμβούλια είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Η Κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι τα νέα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ασκήσουν με επάρκεια και επαγγελματισμό τα καθήκοντά τους και θα ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας για μια νέα αρχή στον τρόπο διοίκησης των δημόσιων οργανισμών.

Προς απόδειξη των όσων λέμε, εντός της ημέρας θα σας δοθούν αναλυτικά στοιχεία, και στατιστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Ερωτηθείς πώς θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων σε ό,τι αφορά κάποιους διορισμούς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Η Κυβέρνηση έχει μελετήσει προσεκτικά κάθε ένα από τα μέλη που έχει διοριστεί, και θεωρείται ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Αν κάποιος απασχολείται σε ένα ευρύτερο τομέα που έχει σχέση με το αντικείμενο του ημικρατικού οργανισμού αυτό αποτελεί προσόν και όχι μειονέκτημα».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ με την οποία ασκεί κριτική για τον διορισμό του κ. Γιώργου Τσαλακού στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε προχθεσινή γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Πρόσθεσε επίσης: «Είναι με έκπληξη που ακούμε να αμφισβητείται η ακεραιότητα ενός δημοσιογράφου με τη γνωστή πορεία του στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Ελλάδας και της Κύπρου και με την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τη μεγάλη εμπειρία του. Είμαστε βέβαιοι ότι η τελευταία του επαγγελματική στέγη δεν έχει να κάνει με την Προεδρία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ».

Επισήμανε ότι ένας επαγγελματίας όπως ο κ. Τσαλακός μπορεί να «βάλει τα πράγματα σε τάξη», προσθέτοντας ότι «το ΡΙΚ χρειάζεται εκσυγχρονισμό και νοικοκύρεμα διότι η περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και είναι ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πλήρως τι σημαίνει ραδιοτηλεόραση, ποιες είναι οι ανάγκες της και πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να διαδραματίσει τον ίδιο και καλύτερο θεσμικό ρόλο με εξοικονομήσεις που θα πρέπει να γίνουν».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Ο κυπριακός λαός ακούει με έκπληξη αυτούς που έσβησαν τις μηχανές της κυπριακής οικονομίας, να επικρίνουν τους άλλους που προσπαθούν να την επανεκκινήσουν, να της ξαναδώσουν ώθηση, για να επιστρέψει ο κυπριακός λαός στις μέρες που ζούσε πριν από τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ».

Ερωτηθείς για τον διορισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει άριστα τον τομέα που αφορά τον Οργανισμό και μπορεί να αντεπεξέλθει με το ήθος που τον διακρίνει».

Κληθείς να πει ποιοι εξέτασαν τα βιογραφικά των όσων ήταν προτεινόμενοι για τα Διοικητικά Συμβούλια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Έχουν εξεταστεί εξαντλητικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και γι’ αυτό τον λόγο γίνονταν διαβουλεύσεις». Πρόσθεσε ότι «έγινε εξονυχιστική διερεύνηση ενός εκάστου και γι’ αυτό απαιτήθηκαν και κάποια εικοσιτετράωρα για να καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αποφάσεις του. Αυτό ήταν το κύριο ζητούμενο των διαβουλεύσεων και όχι η κομματική συναλλαγή, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν».

_______________