20/12/13

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ






ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χριστουγεννιάτικο Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων  16-17.12.2013



Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων σε Μεγάλες, Μικρές Υπεραγορές και Συνοικιακά Κρεοπωλεία στις 16-17.12.2013.   

Η έρευνα αφορά εκατό τρία (103) υποστατικά που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Χριστουγεννιάτικο Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων καλύπτει συνολικά    δέκα (10) βασικά είδη νωπών κρεάτων συμπεριλαμβανομένων Αμνοεριφίων, Χοιρινού, Βοδινού, Κοτόπουλου και Κουνελιού. Οι κατάλογοι των τιμών ανά είδος υποστατικού και επαρχία δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες (ως Παράρτημα Ι και ΙΙ: Κρεοπωλεία Μεγάλων και Μικρών Υπεραγορών αντίστοιχα και Παράρτημα ΙΙΙ: Συνοικιακά Κρεοπωλεία). Η δημοσίευση αφορά τιμές λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων στις  16-17.12.2013.

Η δημοσίευση του Χριστουγεννιάτικου Παρατηρητηρίου Τιμών Κρεάτων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι΄αυτόν αγορές. Επιπλέον, προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στην συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς και συμβάλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού.

Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο Χριστουγεννιάτικο Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων αφορούν τις 16-17.12.2013, ημερομηνίες κατά τις οποίες έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.

Ακολουθούν πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν τις ελάχιστες/ μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης καθώς επίσης τις λιανικές τιμές που πωλούν η πλειοψηφία ανά είδος υποστατικού παγκύπρια (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των περιπτώσεων που αφορούν αυτές). Επίσης, σημειώνονται τα υποστατικά που πωλούν στις χαμηλότερες λιανικές τιμές πώλησης ανά επαρχία.  

















Για τη συγκριτική αξιολόγηση τις εικόνας που παρουσιάζει η αγορά στις       16-17.12.2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 17-18.12.2012, παρατίθεται πιο κάτω Συγκριτικός Πίνακας σε παγκύπρια κλίμακα με τις αντίστοιχες ελάχιστες και μέγιστες τιμές κρεάτων, τον μέσο όρο τιμών πώλησης και την ποσοστιαία διαφορά του μέσου όρου τιμών πώλησης που προκύπτει από τη σύγκριση.


Από την έρευνα διαφαίνεται ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιμές, γι΄αυτό προτρέπονται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Χριστουγεννιάτικο Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων ημερομηνίας 16-17.12.2013 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy  (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ) ή στη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013