9/12/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια στήλης στο Σωματείο «Παρίδειον», στη Λάρνακα



 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση και να τιμήσουμε μαζί, τόσο τα 21 ιδρυτικά στελέχη και τους προέδρους του σωματείου «Παρίδειον», όσο και τον ήρωα σύμβολο της Λάρνακας, στο όνομα του οποίου έχετε αφιερώσει το ιστορικό σωματείο σας.



Το σωματείο «Παρίδειον» Δροσιάς ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου 1983, από τους συναγωνιστές του εις μνήμην του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη, που έπεσε μαχόμενος στο χωριό Βάβλα Λάρνακας, στις 27 Αυγούστου 1958.

Η επιλογή του Μιχαλάκη Παρίδη ως του ήρωα που θα κοσμεί με το όνομά του το σωματείο σας, αναδεικνύει την ευαισθησία σας απέναντι στις αρετές του ήρωα και στέλνει το μήνυμα πως ο αγώνας και τα οράματά του βρίσκουν άξιους συνεχιστές του αγώνα του και άξιους τιμητές της θυσίας του.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης ήταν πράγματι ένας ενάρετος και μαχητικός νέος που πρωτοστάτησε στις ενωτικές διεκδικήσεις του Κυπριακού Ελληνισμού. Εμπνεόμενος από τα προαιώνια ιδεώδη του Γένους μυήθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και ήταν ο επικεφαλής της ομάδας "Άρης" στις δολιοφθορές της 1ης Απριλίου 1955 στη Λάρνακα. Η δράση του ήταν πλούσια και τον βρίσκουμε να αγωνίζεται από διάφορα τιμητικά πόστα του αγώνα. Συνελήφθη και απέδρασε. Ο Διγενής του ανέθεσε τον τομέα Λάρνακας και από τη θέση αυτή αγωνίστηκε σε όλη την επαρχία της Λάρνακας. Κατέληξε στη Βάβλα όπου τον εντόπισαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες.

Ο Μιχαλάκης Παρίδης, ασυμβίβαστος σκαπανέας της ελευθερίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και πολιορκημένος στο σπίτι του δασκάλου Χρίστου Καραγιώργη, όπου είχε το κρησφύγετό του, ρίχτηκε στην ύστερη του μάχη βροντοφωνάζοντας: «Οι αγωνιστές της ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν».
Η ίδρυση του Σωματείου σας προς τιμήν του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, τιμά τους ίδιους τους ιδρυτές του. Αυτούς τους ιδρυτές τιμούμε και εμείς σήμερα. Πολλά γνωστά ονόματα και πολύ καλοί φίλοι από το παρελθόν και το σήμερα:
Παναγιώτης Θεοδοσίου Διγενής,
Αντρέας Λαγιώτης Χαραλάμπους
Χαρίτων Παπαλουκά
Παναγιώτης Πιερής
Κώστας Ανδρέου
Νίκος Νεοκλέους
Μιχάλης Παρασκευά
Κλείτος Ίεροδιακόνου
Θάσος Ιωαννίδης
Ευάγγελος Χατζήπαντελης
Ανδρέας Αστέρης
Κώστας Ιεροδιακόνου
Κρίτων Ερωτοκρίτου
Μάριος Φράγκος
Αγαθοκλής Νεοκλέους
Χαράλαμπος Βούρκας
Πέτρος Κρασάς
Κίκης Παρασκευά
Ευστάθιος Καλογήρου
Κώστας Αντωνίου
Ανδρέας Ζαχαρίου

Το οίκημα θεμελιώθηκε στις 29 Ιουλίου 1995, και εγκαινιάστηκε στις 4 Μαΐου 1997, από τον αείμνηστο ηγέτη μας και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επί προεδρίας του Δημήτρη Λευκαρίτη και βοηθούς τον αδελφό του ήρωα Γιαννάκη Παρίδη, τον σημερινό πρόεδρο Θεολόγο Μανώλη και τους αείμνηστους Παναγιώτη Πιερή και Γιαννάκη Λαζαρίδη.

Τιμούμε και τους προέδρους του Σωματείου: Παναγιώτη Θεοδοσίου Διγενή, Χάρη Παπαλούκα, Αντώνη Βράχα, Δημήτρη Λευκαρίτη, Ηλία Πλαστήρα και Θεολόγο Μανώλη.
Αξίζουν σε όλους ευγνώμονες ευχαριστίες και συγχαρητήρια, τόσο γιατί κρατούν ζωντανά το υψηλά οράματα του Μιχαλάκη Παρίδη και του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, όσο και για την εθνική, κοινωνική και αθλητική δράση του σωματείου.

Εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια ευδόκιμης και καρποφόρας δράσης, σ’ εσάς και στο σωματείο «Παρίδειον».

Εμπνευσμένοι από τη θυσία και τα οράματα του Μιχαλάκη Παρίδη, και ενωμένοι λαός και ηγεσία, θα δώσουμε τη μάχη για την επανένωση και την ανόρθωση της πατρίδας μας.

Γνωρίζετε ότι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να συμβιώσουν ειρηνικά.

Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Δεν θα φεισθούμε κόπου, χρόνου και προσπαθειών για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στη συνεχιζόμενη τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Αυτές τις ώρες της εθνικής μνήμης και αποτιμώντας τη θυσία του Μιχαλάκη Παρίδη, που εσείς εδώ τιμάτε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής προς την πατρίδα.

Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωες μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας.
Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και εντεταλμένοι από τους προγόνους μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση αλλά και την ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μια ενωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο. Να παραδώσουμε μια πατρίδα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα που να εμπνέει στους πολίτες της σιγουριά και εμπιστοσύνη για το σήμερα και για το αύριο. Μια πατρίδα στην οποία να σχεδιάζουμε το μέλλον των παιδιών μας σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Αυτό το χρέος προς την πατρίδα και τους ήρωες μας δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξόφλητο.

_________________