20/12/13

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων
16-17.12.2013


Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της πληροφόρησης των καταναλωτών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει ολοκληρώσει νέα έρευνα για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων σε Μεγάλες Υπεραγορές, Αρτοποιεία και Ζαχαροπλαστεία στις 16-17.12.2013.   

Η έρευνα αφορά ογδόντα εννέα (89) υποστατικά που δραστηριοποιούνται στις επαρχίες της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων καλύπτει συνολικά εννέα (9) είδη ως εξής:

  1. Μελομακάρονα /kg
  2. Μελομακάρονα γεμιστά με φοινίκι /kg
  3. Κουραμπιέδες με γέμιση φοινίκι /kg
  4. Κουραμπιέδες /kg
  5. Μπουκιές κουραμπιέδες /kg
  6. Μαμούλια /kg
  7. Christmas cake μικρό 
  8. Christmas cake μέτριο
  9. Christmas cake μεγάλο  

Οι κατάλογοι των τιμών ανά είδος υποστατικού και επαρχία δημοσιεύονται σε ξεχωριστούς πίνακες (ως Παράρτημα Ι: Μεγάλες Υπεραγορές, Παράρτημα ΙΙ: Αρτοποιεία και Παράρτημα ΙΙΙ: Ζαχαροπλαστεία).

Η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες γι΄αυτόν αγορές. Επιπλέον, προσθέτει περισσότερη διαφάνεια στην συνολική εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς και συμβάλει στην προαγωγή του ανταγωνισμού.

Τονίζεται ότι οι τιμές που παρουσιάζονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων αφορούν τις 16-17.12.2013, ημερομηνία κατά την οποία έχουν διεξαχθεί οι έλεγχοι για τη λήψη τιμών.

Ακολουθούν πίνακες οι οποίοι περιλαμβάνουν τις ελάχιστες/ μέγιστες λιανικές τιμές πώλησης καθώς επίσης τις λιανικές τιμές που πωλούν η πλειοψηφία ανά είδος υποστατικού παγκύπρια (συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των περιπτώσεων που αφορούν αυτές). Επίσης, σημειώνονται τα υποστατικά που πωλούν στις χαμηλότερες λιανικές τιμές πώλησης ανά επαρχία.  









Για τη συγκριτική αξιολόγηση τις εικόνας που παρουσιάζει η αγορά στις 16-17/12/2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 17/12/2012, παρατίθεται πιο κάτω Συγκριτικός Πίνακας σε παγκύπρια κλίμακα με τις αντίστοιχες ελάχιστες και μέγιστες τιμές χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, τον μέσο όρο τιμών πώλησης και την ποσοστιαία διαφορά του μέσου όρου τιμών πώλησης που προκύπτει από τη σύγκριση.



Από την έρευνα διαφαίνεται ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε      διάφορες τιμές. Ο μέσος όρος τιμών των προϊόντων κατά το έτος 2013,φαίνεται να υπάρχει μία ελάχιστη μείωση στα περισσότερα προϊόντα με τον μέσο όρο τιμών των προϊόντων κατά το έτος 2012.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών Χριστουγεννιάτικων Εδεσμάτων ημερομηνίας 16-17.12.2013 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.mcit.gov.cy  (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ) ή στη δωρεάν Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.

                     ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013