4/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου του Βελγίου κ. Alphonse Creusen.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Creusen ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά παράδοση ισχυρών και αξιόπιστων διμερών σχέσεων και ότι με ιδιαίτερη χαρά θα συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.

Πρόσθεσε επίσης: «Έχω πλήρη επίγνωση ότι αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην Κύπρο σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαίρεση του νησιού έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Επίσης αποστερεί τους Κυπρίους από πολλές ευκαιρίες. Με την πλήρη υποστήριξη της χώρας μου, θα αφοσιωθώ στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη τόσο εσάς όσο και του λαού της Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Το Βέλγιο υποστηρίζει σθεναρά την προπαρασκευαστική διαδικασία για ανανεωμένες συνομιλίες που έχετε ξεκινήσει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με απώτερο στόχο την εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής, σταθερής, αποτελεσματικής και ευημερούσας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες πτυχές στα προβλήματα που επηρεάζουν τον κυπριακό λαό. Θα πρέπει να επιλυθούν από τους Κύπριους για τους Κύπριους, και είμαστε βέβαιοι ότι με ισχυρή βούληση πάντοτε υπάρχει τρόπος εξεύρεσης μιας καλής και αμοιβαία επωφελούς λύσης».

Ο Βέλγος Πρέσβης σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμερίζονται τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού για το κράτος δικαίου, επιδιώκουν τους ίδιους στόχους, υπερασπίζονται τα ίδια συμφέροντα και συνεργάζονται στενά στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το διεθνές έγκλημα, ο πόλεμος, η τρομοκρατία, η ρύπανση, οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και άλλα δεινά.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, προσθέτοντας θα είναι στη διάθεσή του και πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των έξοχων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε επίσης: «Η Κύπρος και το Βασίλειο του Βελγίου, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζονται κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν την ίδια στιγμή τις αρχές και τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως αξιόπιστοι εταίροι, η Κύπρος και το Βέλγιο απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης σε διμερές και διεθνές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει, με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας ώστε να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Πρόσθεσε επίσης: «Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προ παντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου, όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι θα είναι κοινοί και ότι η επιλεχθείσα διαδικασία θα καρποφορήσει».

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών που τηρεί το Βέλγιο στο κυπριακό πρόβλημα και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επιδιώξει μια λύση που να εξασφαλίζει ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά τη θητεία του νέου Πρέσβη οι διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Βελγίου θα διευρυνθούν σε νέους τομείς συνεργασίας.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.