4/11/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιρλανδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιρλανδίας κ. Nicholas Twist.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Twist είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι νησιώτικα κράτη σε αντίθετες άκρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας, με μακρά παράδοση στενών και φιλικών δεσμών. Οι σχέσεις των δύο χωρών, πρόσθεσε, ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αργότερα της ευρωζώνης. Πιο πρόσφατα, συνέχισε, η Ιρλανδία διαδέχθηκε την Κύπρο στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η ισχυρή αυτή σχέση συνεχίζει να παρέχει ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ευελπιστεί να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Κυβέρνηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ιρλανδία ο νέος Πρέσβης είπε ότι η επιτυχής σταθεροποίηση της οικονομίας υπήρξε σαφής κυβερνητική προτεραιότητα, όσο επώδυνο και αν ήταν και θα συνεχίσει να είναι αυτό, ωστόσο αντιμετωπίστηκε με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Οι ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, επικροτήθηκαν τόσο από μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα όσο και από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία προσβλέπει σε έξοδό της από το πρόγραμμα με το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στη συνέχεια ο κ. Twist ανέφερε ότι η Κυβέρνησή του είναι ιδιαίτερα περήφανη για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Ιρλανδοί, μέλη της UNFICYP στην Κύπρο, σχεδόν αδιάλειπτα από το 1964 και εξής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ιρλανδός Πρέσβης είπε ότι η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στηρίζει την ανανεωμένη δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και να ενθαρρύνει την πρόοδο προς την επίτευξη λύσης διζωνικού δικοινοτικού κράτους, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και μιας έντιμης, ισορροπημένης και βιώσιμης διευθέτησης που να προστατεύει και να διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα της Κυβέρνησής του οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συνολική και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κύπρος και η Ιρλανδία, πρόσθεσε, δύο κράτη στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας, μοιράζονται μια μακρά παράδοση στενών και φιλικών σχέσεων. Ως μοντέλο επιτυχίας, είπε, η Ιρλανδία προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην Κύπρο κατά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, και την 1η Μαΐου 2004 η Ιρλανδία, βρισκόμενη στο πηδάλιο του Συμβουλίου της ΕΕ, υποδέχθηκε την Κύπρο κατά την ένταξή της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πολυπληθή παρουσία Ιρλανδών στρατιωτών στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο καθώς και στο ότι η Ιρλανδία υπήρξε επικεφαλής της διοίκησης της UNFICYP σε δύο περιπτώσεις, γεγονός ενδεικτικό, όπως είπε, της βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Πρόσθεσε ότι στόχος της Κυβέρνησής του είναι να εργαστεί προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των εξαίρετων δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, η υγεία και η έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και να διερευνήσει νέα πεδία συνεργασίας μέσα από τη συνομολόγηση συμφωνιών, κάτι που κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαιώσε την πλήρη δέσμευση της Κυβέρνησής του να εφαρμόσει, με αποφασιστικότητα και χωρίς καθυστερήσεις, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε με την Τρόικα. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγηση προόδου, αλλά και την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση προόδου που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει επίσης θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες νομοθετικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τραπεζικός τομέας, μέσω της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, αναδύεται ισχυρότερος, επαρκώς κεφαλαιοποιημένος και βιώσιμος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και τον βαθύ του θαυμασμό για την πίστη, το κουράγιο και τη σκληρή δουλειά του ιρλανδικού λαού που είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχή ολοκλήρωση του μακροοικονομικού προγράμματος της χώρας. Η Ιρλανδία αποτελεί καλό παράδειγμα και ευελπιστούμε να ακολουθήσουμε τα βήματά της στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης περιόδου, επισήμανε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του, με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Πρόσθεσε επίσης: «Η λύση πρέπει να εξυπηρετεί, προ παντός, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου, όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι σωστά και πλήρως προετοιμασμένες ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πιο πάνω στόχοι θα είναι κοινοί και ότι η επιλεχθείσα διαδικασία θα καρποφορήσει».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία στα σημαντικά του καθήκοντα με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και νέας ώθησης στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, o Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.