15/11/13

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη





Με βαθύτατη οδύνη και συγκλονισμό πληροφορήθηκα απόψε τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.



Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε σε όλη του την ιστορική διαδρομή ένας πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας που πέτυχε να υπηρετήσει μακρόπνοα πολιτικά οράματα. Ήταν παρών σε όλους τους αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και της ανθρωπότητας. Υπηρέτησε στον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-ʼ59 και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς. Ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, βάζοντας τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας. Ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη για δύο θητείες Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη και τον συγκλονισμό μου για τον χαμό του. Ταυτόχρονα, όμως, αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα πλάι του. Το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε ο άνθρωπος και ο πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης είναι τεράστιο.

Έχω ήδη εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και ειδικά προς την κόρη του Καίτη. Η σκέψη μας θα είναι μαζί τους αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Διακόπτω αμέσως το ταξίδι μου στη Σρι Λάνκα και επιστρέφω το συντομότερο δυνατόν στην Κύπρο.


---------------------