15/11/13

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας





Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 15 Νοεμβρίου στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα.



Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, ως είθισται, αποτέλεσε προπαρασκευαστική συνάντηση και προπομπό της επακόλουθης Συνάντησης Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM), στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Οι συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση και συζήτηση εκθέσεων και εγγράφων ιδρυμάτων και άλλων σχηματισμών της Κοινοπολιτείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης εκτενώς το Ανακοινωθέν της CHOGM το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Αρχηγούς Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, συζητήθηκαν επίσης διάφορα διεθνή, πολιτικά και οικονομικά θέματα τα οποία απασχολούν τις χώρες που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία.

Στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης είχε παραγωγικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους από τις Σεϋχέλλες, τη Σιγκαπούρη και την Κένυα καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί από το Κολόμπο αργά το απόγευμα με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου και θα συνεχίσει τις επαφές του. Στο πλαίσιο της εκεί του παρουσίας, ο κ. Υπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, με τον οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει επίσης στις εργασίες του «Sir Bani Yas Forum» που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι την περίοδο 15-17 Νοεμβρίου. Τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσουν επίκαιρα θέματα περιφερειακής πολιτικής. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με ομολόγους του άλλων χωρών.

---------------------------