15/11/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου στη συνεστίαση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, στην Αγία Νάπα






Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι απόψε μαζί σας στη συνεστίαση του Μελάθρου. Σε μια από τις πολλές ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ίδρυμά σας, το οποίο βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στις καρδιές όλων των συμπολιτών μας, εξαιτίας του θεάρεστου έργου που επιτελεί.



Η εμπνευσμένη ιδέα της ίδρυσης του Μελάθρου, συνελήφθη στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν διαπιστώθηκε ότι πολλοί αγωνιστές της ΕΟΚΑ, αφήνονταν να διαβιώνουν και να πεθαίνουν υπό συνθήκες περιφρόνησης, στερούμενοι την κοινωνική στήριξη που τους άξιζε δικαιωματικά. Η δημιουργία ενός ιδρύματος, το οποίο θα είχε σαν αποστολή του τη φροντίδα των αγωνιστών μας, ήταν πράγματι η ελάχιστη ανταπόδοση σε αυτούς που ενσυνείδητα και ανιδιοτελώς, προσέφεραν τις ζωές τους, στο όνομα της ελευθερίας και της ένωσης με την Ελλάδα.

Η κυπριακή Πολιτεία, αναγνωρίζει το πολύτιμο έργο που συντελείται στις εγκαταστάσεις του Μελάθρου και την εξαιρετική προσφορά στην απάλυνση του ανθρώπινου πόνου. Η υποδειγματική οργάνωση και λειτουργία του σε συνδυασμό με την υπευθυνότητα, τον άρτιο επαγγελματισμό του προσωπικού και την έντονη φιλανθρωπική του δράση, περιποιούν τιμή για το Μέλαθρο και το ανεβάζουν ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας μας. Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του ιδρύματός σας, προσφέρονται στις πλείστες περιπτώσεις με τέλη χαμηλότερα του κόστους, γεγονός που φανερώνει την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αναμφίβολα, οι συνθήκες ανέχειας που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση και τα αρνητικά επακόλουθά της, επηρεάζουν τον λαό μας. Αυτό το γεγονός, δεν μπορεί να αφεθεί να διαβρώνει τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά που λάβαμε ως ιερά παρακαταθήκη, μέσα από την πατροπαράδοτη κληρονομιά μας.

Με συλλογικότητα και σύμπνοια, μπορούμε να επιτύχουμε την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων. Ο λαός μας έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορεί να μονιάσει και να ορίσει κοινές γραμμές για έξοδο από τα προβλήματα. Στηριζόμενοι στην αγαστή συνεργασία, με αλτρουισμό και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στους νέους ρόλους. Καλούμαστε να ξεπεράσουμε για άλλη μια φορά τα εμπόδια, επαναφέροντας την πατρίδα μας εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης.
       
Το δρόμο, μας τον έχουν δείξει οι αγωνιστές του έπους του 1955-’59. Τότε, όπως και σήμερα, ο λαός μας περνούσε μεγάλες δοκιμασίες που άπτονταν της επιβίωσης και της ύπαρξής του. Το ελληνικό στοιχείο, αφέθηκε έρμαιο στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων και των επιβουλών της Άγκυρας που εποφθαλμιούσε διαχρονικά τον έλεγχο του νησιού μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αετοί της λευτεριάς όρθωσαν το ανάστημά τους και κατάφεραν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας. Γιατί την ιστορία μας, τη δημιουργούμε από κοινού. Και θεωρείται επιτυχής, όταν οι αγώνες που την πλαισιώνουν, ακουμπούν ευλαβικά στο παρελθόν και κτίζουν το μέλλον με όραμα και ελεύθερη σκέψη, εμποτισμένη με τα αξεπέραστα ιδεώδη της φυλής μας.

Αυτό κατάφερε ο υπέροχος αγώνας της ΕΟΚΑ. Αυτό καλούμαστε να πράξουμε και όλοι εμείς σήμερα. Να μην αποδεχτούμε οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας. Την κυριαρχία και τις ελληνικές μας καταβολές, οι οποίες χρονολογούνται προ της ύπαρξης αυτών, που με δόλο διεκδικούν την ιερή μας γη.       

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην προσπάθεια την οποία καταβάλλετε για ανιδιοτελή προσφορά, διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, προβολή του ελληνικού ιδεώδους και των περίλαμπρων εθνικών μας καταβολών, θα βρείτε αρωγό και συνοδοιπόρο την κυπριακή Πολιτεία. Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετέχουν με κάθε τρόπο στο πρόγραμμα αυτής της συνεστίασης, για να προσφέρουν ξεχωριστές στιγμές στους παρευρισκόμενους, και να δώσουν ελπίδα και κουράγιο στον λαό μας.

------------------