26/11/13

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ



Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε στη Σύνοδο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριακός Κενεβέζος.


Κατά τη συζήτηση προσανατολισμού με θέμα «Συνδεδεμένοι Πολίτες: αλλαγή της συμπεριφοράς των τηλεθεατών στο πλαίσιο της σύγκλισης του περιβάλλοντος των μέσων ενημέρωσης», ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στην κοινωνική πτυχή του φαινομένου της τεχνολογικής εξέλιξης και συγκεκριμένα στη δυνατότητα που παρέχουν τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης στον κάθε χρήστη για ανάπτυξη, δημιουργία και ανάρτηση ψηφιακού περιεχομένου. Έχοντας υπόψη τη δυνατότητα που έχει το ψηφιακό περιβάλλον να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται συνεχώς, η ανάπτυξη ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου με στόχο την προστασία των ανηλίκων χρηστών, οι οποίοι συνιστούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύει τη φιλοσοφία μας για διεύρυνση της πρόσβασης στον κόσμο των Μέσων. Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν καθήκον και υποχρέωση να εργαστούν εντατικά για την εκπόνηση ενός κατάλληλου νομικού πλαισίου βασισμένου σε δύο πυλώνες που θα διασφαλίζουν από τη μια το δικαίωμα αλληλεπίδρασης, αλλά ταυτόχρονα θα διαθέτουν τις αναγκαίες ρυθμιστικές δικλείδες για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου παρουσιάστηκε, επίσης, η Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους, και εγκρίθηκαν Συμπεράσματα σχετικά με την ελευθερία και την πολυφωνία στα μέσα επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον.
Τέλος ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης για τον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών . Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2014.

----------------------